Svijet

Iranskom hevi metal bendu prijeti smrtna kazna

Iranskom hevi metal bendu prijeti smrtna kazna
Iranskom hevi metal bendu prijeti smrtna kazna

Članovi iranskog hevi metal benda "Confess" uhapšeni su u Teheranu pod optužbom da su svojom muzikom promovisali bogohuljenje, pisali tekstove koji se protive svetoj knjizi Kuran, kao i da su davali intervjue stranim zabranjenim radio-stanicama.

Članove benda "Confess" uhapsila je takozvana vjerska policija, koja se još naziva i imenom "Čuvari Islamske revolucije".

Nikanu Sijanoru i Kosravi Ilkaniu, članovima "Confess" benda, prijeti novčana kazna od 30.000 američkih dolara i zatvorska kazna od šest mjeseci do šest godina zbog davanja intervjua stranim zabranjenim radio-stanicama. Međutim, ako "vjerska policija" dokaže da su članovi ovog benda svojim tekstovima širili bogohuljenje i protivili se Kuranu, mogu se suočiti i sa smrtnom kaznom.

"Vjerskoj policiji" su sporni nazivi autorskih pjesama ovog benda. Jedna od naslovnih pjesama njihovog albuma "In Pursuit of Dreams", je numera "I am your God", što u prevodu znači "Ja sam tvoj Bog".

Na njihovom albumu se, takođe, nalaze pjesme "New World Order" (Novi svjetski poredak), kao i numera koja je najviše zasmetala vjerskim vođama, a koja se zove "Teh-Hell-Ran", koja u svom nazivu upoređuje Teheran kao glavni grad Irana s paklom.

Vlada ove zemlje je, takođe, zaplijenila sav promo-materijal benda "Confess" i hakovala Facebook profile članova da bi na taj način zaustavila dalju promociju aktivnosti benda.

Vijest o hapšenju iranskog metal benda odjeknula je svjetskim portalima posvećenim ovoj vrsti muzike.

Urednici portala "Metal Injection" istakli su da ovakve stvari nisu novina u zemljama Dalekog istoka, te da su sličan problem imali i članovi jednog iračkog benda, koji su uspjeli da se evakuišu iz ratom zahvaćne zemlje prije nego što ih je dočekala kazna "vjerske policije".

Trenutno je pokrenuta inicijativa na internetu koja ima za cilj da podigne svijest o problemima s kojima se suočavaju muzičari na Bliskom istoku.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije