Svijet

Islamisti prijete da će ubiti njemačke taoce

Islamisti prijete da će ubiti  njemačke taoce
Islamisti prijete da će ubiti njemačke taoce

MANILA - Militanti povezani sa grupom Al kaida na jugu Filipina zaprijetili su da će ubiti dva njemačka taoca, koje drže od aprila, ukoliko NJemačka ne prestane da podržava američke operacije protiv militanata iz "Islamske države", saopšteno je na monitoring sajtu SITE.

Filipinski bezbjednosni zvaničnici rekli su danas da provjeravaju obavještajne podatke o prijetnjama male, ali nasilne grupe "Abu Sajaf", koja traži otkup od oko 5,6 miliona dolara za oslobađanje zarobljenika.

"Njih, navodno, drže u zarobljeništvu, ali sve informacije se trenutno provjeravaju", rekao je Abraham Orbita, filipinski policijski zvaničnik.

Militanti su rekli da će ubiti jednog od dva taoca, ako se ne ispune njihovi zahtjevi u narednih 15 dana, navodi se na sajtu SITE, koji prati komunikaciju islamističkih grupa.

Obavještajni vojni izvor na Filipinima rekao je da sumnja da će grupa realizovati prijetnju i da će vjerovatno tražiti niži otkup.

"Ozbiljno ćemo razmotriti sve prijetnje. Ali, na osnovu našeg iskustva sa ovom grupom, znamo da je riječ o običnim kriminalcima koji samo žele novac", navodi taj izvor.

Prema pisanju medija, dva njemačka državljanina, jedan muškarac i jedna žena, zarobljeni su u aprilu na jahti između malezijskog Bornea i južnih Filipina. 

Njemačka ambasada u Manili nije željela da komentariše.

Njemačka je ranije odbacila mogućnost da učestvuje u međunarodnim vazdušnim napadima na pozicije "Islamske države" u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije