Svijet

Islamska država: Odsijecanje glave svadbeni poklon

Islamska država: Odsijecanje glave svadbeni poklon
Islamska država: Odsijecanje glave svadbeni poklon

LONDON - Lider Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi dozvolio je jednoj ženi, koja je vjerski sudija, da odsiječe glavu drugoj ženi na ime svadbenog poklona, rekla je nekadašnja pripadnica te ekstremističke grupe britanskom listu "Dejli mejl".

Kako je opisala, sudija za šerijat, koja je izgubila muža u borbi i potom morala da se ponovo uda prema zakonu IS, zatražila je da ubije neku "nevjernicu" kao poklon za vjenčanje.

Al-Bagdadi joj je, prema riječima bivše članice IS, ispunio želju, mada je insistirao na pravilu da ona može da uzme život samo drugoj ženi, pošto su u Islamskoj državi "muške" i "ženske" stvari strogo odvojene.

Žena koja je dala izjavu za "Dejli mejl" navodi da je radila za ženske sudije u sudu IS u sirijskom gradu Majadinu, prije nego što je pobjegla od zvjerskih zločina te grupe, a poslednja za koju je radila je odabrana kao "nevjernica" kojoj će biti odsječena glava.

"Jedna od sudija, Tunišanka Roa Um Hotaba al-Tunisi, tražila je o emira da joj odobri da odsiječe glavu nekoj nevjernici kao poklon za svadbu, a u to vrijeme je moja sudija Um Abdulah optužena za špijunažu u korist saudijske obaveštajne službe", priča ona.

Prema njenim riječima, kazne za žene koje određuju sudovi IS idu od novčanih kazni za nošenje "neislamske" odjeće i bičevanja, preko prebijanja zbog razgovora sa strancima, do odsjecanja udova zbog krađe, kamenovanja do smrti za preljubu i odsijecanja glave za izdaju.

"Jedna žena je tako uhapšena zbog toga što je razgovarala sa muškarcem u prodavnici, iako je to bio njen muž. Izvedena je pred egipatskog sudiju, koja ju je osudila na stravično prebijanje. Bičevana je kao životinja sa 80 udaraca, na glavnom trgu pred svima, a kada je njen muž dokazao da je to njegova supruga, bilo je prekasno", sjeća se ona.

Kao još jedan primjer zverstava koje čini IS, bivša članica te organizacije opisuje kako je sud IS osudio jednu djevojku na smrt zbog špijunaže samo zbog toga što se u telefonskoj poruci preko aplikacije "Vot's ap"požalila svojoj sestri, koja živi u Damasku, na život u Islamskoj državi.

"Rekli su da je povezana sa režimom (sirijskog predsjednika Bašara al) Asada, da je špijun. A ona je samo govorila istinu", ističe ona.

Nekadašnja članica IS je, kako kaže, tokom dvije godine koliko je radila u tamošnjem sudu, bila očevidac "nebrojenih bičevanja i batina", a sjeća se i tri slučaja amputacije udova i jednog obezglavljivanja, koje su izveli dobrovoljci IS na glavnom trgu.

Pored toga, kako navodi, IS koristi djecu kao obavještajce koje patrole te organizacije, takozvane Hizbe, plaćaju da bi špijunirali drugu djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije