Svijet

Islamska država objavila snimak pogubljenja osmorice šiita

Islamska država objavila snimak pogubljenja osmorice šiita
Islamska država objavila snimak pogubljenja osmorice šiita

BEJRUT - Ekstremistička grupa Islamska država (IS) objavila je novi video snimak, koji prikazuje njene borce kako odrubljuju glave osmorici muškaraca za koje kažu da su šiitski muslimani.

Pripadnici IS u snimku postavljanom na društvenim medijima kažu da je pogubljenje izvršeno u centralnoj sirijskoj pokrajini Hama.

Iako to nije zvanično potvrđeno, snimak djeluje autentično i uklapa se u druge izvještaje agencije AP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da je snimak autentičan, navodi američka agencija.

Pripadnici IS odrubili su glave desetinama ljudi od kada su prošle godine zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije i proglasili kalifat.

Na video snimku muškarci u narandžastim uniformama i rukama vezanim iza leđa odlaze na jednu poljanu, predvođeni tinejdžerima. Njih zatim preuzimaju borci Islamske države.

Pošto dječak preda noževe pripadnicima IS, oni zarobljenicima odrubljuju glave.

Jedan od boraca obraća se na snimku nazivajući šiite "prljavim nevjernicima" i poručuje da vojna kampanja protiv IS samo čini tu grupu jačom.

"Naši mačevi će uskoro, daće Bog, susresti Nuseire i njihove saveznike kao što su Bašar i njegova partija", poručio je borac IS, misleći na sirijskog predsjednika Bašara al Asada i libansku grupu Hezbolah koja se bori na njegovoj strani, dok Nuseirima pogrdno naziva Asadovu šiitsku sektu Alavita.

U međuvremenu, libanska državna agencija NNA je navela da porodica Junesa Hudžairija, otetog u januaru u gradu Arsal na sirijskoj granici, tvrdi da mu je odrubljena glava.

Za sada nije jasno da li je Hudžairi među osmoricom s video snimka, jer je on bio sunit, a otmičari tvrde da su svi pogubljeni šiiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije