Svijet

Islamska država pozvala na džihad protiv Rusije i SAD

Islamska država pozvala na džihad protiv Rusije i SAD
Islamska država pozvala na džihad protiv Rusije i SAD

DAMASK - Islamska država poručila je danas da će poraziti Rusiju, nakon što je Moskva krajem prošlog meseca pokrenula vazdušne udare po položajima džihadista u Siriji.

"Rusija će biti poražena", naveo je portparol Islamske države Abu Mohamed al Adnani u audio snimku, objavljenom na jednom sajtu koji koriste džihadisti.

Adnani je pozvao sve muslimane da "pokrenu džihad protiv Rusa i Amerikanaca", prenijela je agencija AFP.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov je ranije danas izjavio da su ruske vazduhoplovne snage uništile u vazdušnim udarima veliki dio municije i vojne opreme Islamske države.

On je naveo da su u posljednja 24 časa izvedena 88 udara na 86 meta terorističke organizacije.

"Ruski avioni su povećali broj udara na komandne pozicije i oblasti u Siriji gdje su smještene zalihe i materijal ove terorističke organizacije", rekao je on.

Kao rezultat toga, prema njegovim riječima, jedinice IS su izgubile veliku količinu municije, vojnog naoružanja i materijala, prenio je Tass.

Potvrđena smrt Fadila Ahmada Al Hajalija

Islamska država potvrdila je danas da je ostala bez svog drugog čovjeka, Fadila Ahmada Al Hajalija. Informaciju je objavila kompanija specijalizovana za praćenje djelatnosti terorista iz svih krajeva svijeta, kompanija SITE Intelligence Group.

Adnani je u videozapisu potvrdio smrt Hajalija, potvrdivši tako ranije navode Bijele kuće da je ubijen u vazdušnom napadu američkih snaga u blizini iračkog grada Mosula.

U videoporuci je Adnani žestoko kritikovao Baraka Obamu, nazvavši ga idiotom i potpunim promašajem, a SAD-u je uputio prijetnju: "Ovo je vaše uništenje, vaša propast i vaš kraj, bez sumnje! Amerikanci se raduju zbog smrti Abu Mutaza Al Kuraša i smatraju je velikom pobjedom."

Napad u kojem je ubijen drugi čovjek IS-a dogodio se još 18. avgusta, ali do sada nije bilo službene potvrde da je on zaista mrtav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije