Svijet

Islamska država šalje nova pojačanja u Kobane

Islamska država šalje nova pojačanja u Kobane
Islamska država šalje nova pojačanja u Kobane

BEJRUT - Organizacija Islamska država poslala je nova pojačanja u oružju i ljudstvu u Kobane, u Siriji, kako bi pokušala da osvoji cijeli grad, koji za sada kontroliše 50 posto, saopštila je jedna nevladina organizacija.

"Pojačanja u oružju, ljudstvu i opremi dolazi iz pokrajina Alep i Raka, koja je uporište sunitske ekstremističke grupe u Siriji", precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Islamska država već mjesec dana provodi ofanzivu u regiji Kobane kako bi osigurala kontrolu nad dugim pojasom teritorija na sirijsko-turskoj granici. Džihadisti su ušli u grad 6. oktobra, ali za sada kontrolišu pola grada, saopštio je Opservatorij, a prenosi agencija AFP.

Islamska država je u petak pokrenula novu ofanzivu sjeverno od Kobanea, u zoni iza granice, a u noći je došlo do žestokih sukoba između kurdskih milicija iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) i Islamske države.

Ovu informaciju je potvrdio agenciji AFP lokalni kurdski zvaničnik Idris Nasen telefonski iz Turske.

Nasen je kazao da je međunarodna koalicija izvela prošle noći 5 vazdušnih udara, istočno, zapadno i južno od Kobanea, kao podršku kurdskim snagama na zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije