Svijet

Island planira zabraniti obrezivanje dječaka

Island planira zabraniti obrezivanje dječaka
Foto: N.N. | Island planira zabraniti obrezivanje dječaka

SARAJEVO - Vlasti Islanda planiraju zabraniti obrezivanje dječaka u toj ostrvskoj zemlji.

Nacrt zakona u islandskom parlamentu su predložili Silja Dog Gunarsdotir iz Partije progresa kao i još osam drugih zastupnika.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom bi bilo zabranjeno obrezivanje dječaka u toj zemlji, a kazna za prekršioce bi mogla biti i do šest godina zatvora.

"Narušavanje zdravlja djece i žena uklanjanjem polnih organa, u potpunosti ili djelimično, kažnjava se sa šest godina zatvora", navodi se u nacrtu zakona.

Pomenuti nacrt zakona otvoreno odbacuje mogućnost obrezivanja zbog vjerskih razloga.

"Iako je pravo roditelja da djecu odgajaju u vjerskom duhu, to pravo ipak ne nadilazi prava djeteta", dodaje se u nacrtu.

"Obrezivanje uključuje trajnu intervenciju na djetetovom tijelu koja može uzrokovati ozbiljnu bol, a kod takvih operacija postoji i opasnost od pojave infekcije i drugih problema", stoji u objašnjenju zakonskog prijedloga.

Ipak, djeca mogu sama izabrati izvršenje spomenute procedure kada navrše 15 godina.

Žensko obrezivanje na Islandu smatra se ilegalnim činom od 2005. godine, ali u toj zemlji do sada nije postojao zakon kojim se zabranjuje obrezivanje dječaka.

Inače, stopa obrezanih muškaraca na Islandu je vrlo mala, vjerovatno s obzirom da u toj zemlji živi mali broj muslimana i Jevreja kod kojih je, iz religijskih razloga, obrezivanje veoma rasprostranjeno.

Brojna vjerska udruženja su osudila pomenuti nacrt zakona u islandskom parlamentu, dok su jevrejski i muslimanski predstavnici nacrt zakona nazvali napadom na vjersku slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije