Svijet

Ispovijest dječaka ratnika: Preživio sam pakao sa džihadistima

Ispovijest dječaka ratnika: Preživio sam pakao sa džihadistima
Ispovijest dječaka ratnika: Preživio sam pakao sa džihadistima

Kalid je imao 13 godina kada je došao u Islamsku državu (IS) i pristao da se bori na strani džihadista za 30 dolara mjesečno.

Iako se čini da niko nije svjestan toga, Kalid je preživeo pakao. Na pitanje da li ima noćne more, ovaj tinejdžer se samo nasmiješi i otkrije svoje bijele zube. Nije, kaže, bio uplašen čak ni kada je metak prošao kroz njegov vrat.

Kalid je sada izbjeglica u Sanliurfu na jugoistoku Turske. Od džihadista je pobjegao u decembru 2014; za njih je on sada dezerter, piše Dnevnik.hr.

Zloglasnoj organizaciji se pridružio 2013. u septembru. Živio je u naselju Al-Tajana iz kojeg je jednog jutra, u društvu rođaka, otišao u Majadin. Njegova porodica nije bila svjesna Kalidovih planova, da se zaputi prema lokalnom sjedištu IS-a.

"Htio sam da idem sa njima. Privlačili su me. Sviđao mi se njihov izgled i hteo sam se boriti sa vojskom Bašara al-Asada", priča tinejdžer.

Otkad su muškarci odjeveni u crno pokorili pokrajinu u kojoj je živio, u julu 2013, sve škole su bile zatvorene. Iako su džihadisti govorili o pokretanju nove škole, već su zabranili mnoge predmete poput hemije, fizike, političkih nauka, matematike, filozofije... Zabranili su i gotovo sve televizijske kanale.

"Vjerska policija" je u gradu provjeravala sadržaje mobilnih telefona i lovila pušače koji su rizikovali batine i četiri nedjelje u zatvoru.

U IS-u su Kalidu ponudili platu od 30 dolara mjesečno. Iako je riječ o daleko manjem iznosu od 400 dolara koliko zarađuju strani borci, suma je i dalje značajna u zemlji uništenoj ratom. Kalid je nestao ne rekavši ni majci gdje ide. Njegovi novi šefovi poslali su ga na sjever, u bivšu vojnu bazu Tibni. Našao se usred pustinje s 300 drugih novaka, od kojih su polovinu činili stranci.

Rutina je uvek bila ista. Ustajanje u 4 i početak dana molitvom, nakon koje slijedi trčanje i treniranje borilačkih vještina do 10 sati.

Nakon 15 dana poslat je na front. Bez ikakvog borbenog iskustva većina novaka je ubijena tokom prvog angažmana. Drugog dana na ratištu i Kalid je ranjen u vrat, ali je nekako preživio. Nije se bojao smrti; jednostavno se igrao rata.

Nakon izlaska iz bolnice, stražario je satima. Kada bi naišao neki automobil, pretraživali su ga, a vozača ispitivali trik pitanja o islamu kako bi uhvatili moguće "prevarante". ID je tinejdžera koji je sanjao o borbi protiv Bašara al-Asada pretvorio u policajca, a njegov entuzijazam, koji je imao na početku, počeo je da topi.

Za to vrijeme njegova majka ga je tražila. Preko rođaka koji se uspaničio pred zradom IS-a saznala je da se priključio njihovim snagama. Molila ih je da joj vrate sina, ali su rekli joj da je to nemoguće jer trebaju borce. Ipak, dopustili su joj da vidi Kalida. Kada ga je posjetila drugi put opet je molila da ga oslobode i tada se njen trud isplatio. Nakon dva sata molbe Kalidu je odobren odlazak.

"Ostavio sam oružje i uniformu i vratio se kući. Bio sam srećan. Nakon tri mjeseca odsustva nedostajala mi je porodica, ali i dalje sam mislio da ću se vratiti u borbu", kaže on.

Porodica mu je napravila lažne dokumente kako bi prošao kontrolne tačke. Putovao je s jednom ženom iz sela i njenom djecom. Govorio je da je dio te porodice.

Nakon dugog putovanja stigao je u Tursku i sada se nada pridruživanju svojoj braći u Saudijskoj Arabiji. Čeka vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije