Svijet

Istočna Evropa protiv Mogerinijeve

Istočna Evropa protiv Mogerinijeve
Istočna Evropa protiv Mogerinijeve

BRISEL - Jedan dio zemalja istočne Evrope, koji pod pritiskom SAD zagovara zaoštravanje odnosa sa Rusijom, ne želi da Italijanka Federika Mogerini postane šef evropske diplomatije - navode analitički portali.

Kampanju protiv Mogerinijeve vode Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska, koje smatraju da ona zauzima nedovoljno oštar stav prema Rusiji.

Njima se nije svidjelo kako je protekla posjeta Mogerinijeve Moskvi, gdje je bila u svojstvu ministra vanjskih poslova Italije. Ona je tada podržala gasovod  Južni tok.

Za italijansku ekonomiju rusko tržište je veoma važno. Italija prodaje ogromnu količinu robe u Rusiji, tamo su  ispostave  italijanskih kompanija. Italija je zainteresovana i za isporuke ruskog gasa.

Mnogi procjenjuju da bi, umjesto Federike Mogerini, šef evropske diplomatije mogla postati Kristalina Georgijeva.

Kao reakciju na ovu mogućnost, ruski mediji komentarišu da Evropom rukovode činovnici koji nemaju sopstveni stav i slušaju sugestije Vašingtona.

Rusi povlače paralelu između današnje evropske administracije i Sovjetskog saveza i ocjenjuju da administracija u Briselu  sve više  liči na sovjetsku, gdje se sloboda od stereotipa smatrala znakom "pretjerane pameti" i pogubnom po sistem.

Analitičari procjenjuju da je Mogerinijeva, ipak,  mnogo manji problem za "američku struju" unutar EU od njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona, naime,  sve češće i sve glasnije poziva da se prekine pritisak na Moskvu zbog ukrajinske krize.

Istovremeno, procjenjuju analitičari, devet zemalja EU spremno je da blokira  uvođenje ozbiljnih sankcija Rusiji: NJemačka, Francuska, Luksemburg, Austrija, Bugarska, Grčka, Kipar, Slovenij i predsjedavajuće EU - Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije