Svijet

Istraga o glasanju iza zatvorenih vrata u parlamentu

Istraga o glasanju iza zatvorenih vrata u parlamentu
Istraga o glasanju iza zatvorenih vrata u parlamentu

KIJEV - Predsjednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinov danas je naložio istragu o glasanju iza zatvorenih vrata kojim je dat poseban status regionima Lugansk i Donjeck na istoku zemlje i amnestija za pripadnike milicije u tim oblastima, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

"Glasanje je u utorak sprovedeno u skladu sa propisima i nije bilo nepravilnosti", rekao je Turčinov, čiji je današnji potez uslijedio poslije pitanja medija - zašto je glasanje bilo održano iza zatvorenih vrata.

Turčinov je objasnio da je inicijativa za održavanje glasanja iza zatvorenih vrata, predložena dva puta i da je podržana u drugom pokušaju.

Juče je ukrajinski parlament usvojio, sa 265 glasova za, prijedlog zakona za uspostavljanje posebnih uslova samouprave u pojedinim dijelovima Ukrajine - u regionima Donjeck i Lugansk - poznat pod nazivom Donbas, i prijedlog zakona o izuzimaju regionalnih milicija i njihove pristalice od krivičnog gonjenja.

Itar Tass je primjetio da će liderka partije Otadžbina i bivša premijerka insistirati na ukidanju tih zakona.

Poslanici Vrhovne rade Ukrajine (ukrajinskog parlamenta) usvojili su Zakon o davanju specijalnog statusa reonima Donjeck i Lugansk na prijedlog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, kao i Zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje, javio je juče Ukrinform, prenoseći izjave poslanika na Twitteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije