Svijet

Italija: Hapšenja zbog podrške Islamskoj državi

Italija: Hapšenja zbog podrške Islamskoj državi
Italija: Hapšenja zbog podrške Islamskoj državi

Deset osoba, među kojima je pet Italijana, četiri Albanca i jedan Kanađanin, uhapšeni su zbog sumnje da su pomagali ekstremističkoj organizaciji Islamska država, saopštila je italijanska policija.

U zajedničkoj operaciji Italije i Albanije, osumnjičeni su uhapšeni u tri italijanska grada i na neimenovanoj lokaciji u Albaniji, prenosi Tanjug.

U policije piše i da su neki od njih osumnjičeni da su pomagali italijanskim islamistima da stignu do Sirije kako bi se borili na strani Islamske države, preneo je Rojters.

Uhapšeni su osumnjičeni da su prekršili italijanske antiterorističke zakone, uključujući i onaj koji zabranjuje organizovanje putovanja u ciljnu pomaganja stranim terorističkim grupama.

Među uhapšenima su Italijani koji su preuzeli islam i Albanci koji žive u Italiji.

Istraga je počela nakon što je policija otkrila da je jedna Italijanka koja je prešla u muslimansku vjeru, otišla u Siriju sa svojim suprugom kako bi se pridružila Islamskoj državi.

Potrage i hapšenja su sprovedeni u sjevernim gradovima Milanu i Bergamu i u toskanskom gradu Grozetu, gdje su živjele i porodice uhapšenih Albanaca.

Iz izjave nije jasno koja je uloga kanadskog državljana.

U odvojenoj operaciji u Rimu, policija je uhapsila dvije osobe iz sjeverne Afrike za koje se sumnja da stoje iza islamističkog veb-sajta preko kojeg su podsticali posjetioce da planiraju napade u Italiji i u zemljama Magreba u Sjevernoj Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije