Svijet

Italijanski gradić otvorenog srca prima izbjeglice

Italijanski gradić otvorenog srca prima izbjeglice
Italijanski gradić otvorenog srca prima izbjeglice

Gradić Sutera, na Siciliji, tokom sedamdesetih godina je bio prosperitetan gradić sa 5.000 stanovnika. Međutim, kako je bio prilično izolovan, mladi su se odlučili za odlazak u gradove, a u Suteri je ostalo svega 1.500 stanovnika, uglavnom starih.

Ipak, svoju nadu vidjeli su u dolasku izbjeglica, koje primaju raširenih ruku i otvorenog srca, piše La Stampa.

Ono što ovaj gradić izdvaja od drugih jeste činjenica da predstavlja pozitivan primjer uspješne integracije imigranata, što je mnogima bilo nezamislivo.

Nakon stravične nesreće kod Lampeduze, kada je 336 imigranata izgubilo život, gradonačelnik Gricanti je odlučio da primi izbjeglice bez ikakvog uslovljavanja. Danas u Suteri živi oko 50 izbjeglica, koje su smještene kod lokalnih porodica.

Gricanti kaže da je ovo mjesto ujedno i mjesto koje je dalo veliki broj imigranata, tj. brojni stanovnici Sutere su otišli put Amerike, u Njujork. Danas su u situaciji da primaju imigrante.

"Istorijski gledano, Sutera, ali i cijela Sicilija je uglavnom imigrantsko ostrvo", kaže Gricanti i dodaje: "Veliki broj mještana je napustio ostrvo, ali smo kroz izbjeglice dobili priliku da podmladimo naš grad i zapravo postanemo najpoželjnije mjesto za imigrante u Italiji", kaže on.

Za razliku od drugih italijanskih gradova, gdje imigrante smještaju u skladišta i privremene izbjegličke centre, u Suteri su ih primile lokalne porodice, koje su im pomogle da se integrišu u italijansko društvo.

Politika dobrodošlice ima tri striktna pravila; nema alkohola, potpuno poštovanje privatnosti i lična higijena, te možda i najvažnije pravilo - obavezni časovi italijanskog jezika.

Časove drže volonteri poput Marija Tona, koji naglašava da su časovi jezika za odrasle i djecu odvojeni, jer djeca daleko lakše i brže usvajaju novi jezik. Tona je, inače, penzionisani učitelj, koji imigrantima pomaže da prihvate sva pravila italijanskog društva i načina života. On tvrdi da se samo tako mogu integrisati.

Ipak, i sam gradonačelnik sumnja da će svi ovi imigranti ostati u Suteri.

"Zapravo, skoro sam siguran da neće, ali su nakratko oživjeli grad. Kada prođe proces dobijanja azila, a za to treba najmanje dvije godine, vjerujem da će mnogi od njih otići u veće gradove poput Milana i Torina, kako bi pronašli posao. Međutim, ovo nije samo projekat oživljavanja Sutere, ovo je i jedan veliki humanitarni projekat i mi smo zadovoljni kako se odvija", kaže Gricanti.

Ipak, Sutera u svakom slučaju ima koristi od primanja izbjeglica. Naime, za smještaj izbjeglica dobijaju oko 260.000 evra godišnje, što će imati pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju.

Marijela Cirami, mještanka, kaže da joj je drago vidjeti da je Sutera oživjela:

"Ovo je kao da nam je neko udahnuo novi život. Lijepo je vidjeti djecu kako se igraju na ulici, i to je nešto zaista vrijedno truda", kaže Ciramijeva. I imigranti su zadovoljni prijemom u ovom gradu.

"Ljudi su zaista dobri, nema rasizma, što je najvažnije. Čim nađem posao, odužiću im se za sve dobro što su učinili za mene i moju porodicu", kaže Kris Riči, imigrant iz Nigerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije