Svijet

Italiji i Rimu prijete teroristički napadi u svetoj godini

Italiji i Rimu prijete teroristički napadi u svetoj godini
Italiji i Rimu prijete teroristički napadi u svetoj godini

Gradonačelnik Rima Ignazio Marino je upozorio na "konkretne opasnosti od terorističkih napada" u glavnom gradu tokom godine Jubileja, svete godine, koji je papa Franjo najavio od decembra 2015. do decembra 2016.

"To je prvi Jubilej nakon 11. septembra 2001. i u doba ISIL", džihadističke organizacije Islamske države, objasnio je Marino u razgovoru za dnevni list Corriere della Sera.

"Sve indicije koje smo dobili od američkih obavještajnih službi govore o konkretnim opasnostima terorističkih napada na Italiju i Rim", rekao je.

Jubilej, ili sveta godina, tradicija je Crkve i teoretski se organizuje svakih 25 godina, te omogućuje vjernicima dobijanje oprosta, ali Papa ga može sazvati i ranije.

Posljednji Jubilej je 2000. proglasio papa Ivan Pavao II. i papa Franjo je u proljeće odlučio najaviti Jubilej "milosrđa" od sljedećeg decembra.

Marino je u u razgovoru takođe naglasio da nije moguće obraniti glavni grad od terorizma samo pomoću gradske policije, što je jasan poziv upomoć upućen vladi u trenutku dok su gradske kase prazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije