Svijet

Ivanov: Postoje šanse za mirno rješenje krize u Ukrajini

Ivanov: Postoje šanse za mirno rješenje krize u Ukrajini
Ivanov: Postoje šanse za mirno rješenje krize u Ukrajini

OSVJENĆIM - Šef ruske predsjedničke administracije Sergej Ivanov rekao je da još postoje šanse za mirno rješenje krize u Ukrajini, ali da ima malo mjesta za optimizam kada se procjenjuje trenutna situacija.

"Prije svega, treba da prestane artiljerijsko granatiranje i da započnu prije ili kasnije direktni razgovori između Kijeva i vlasti Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike", rekao je utorak Ivanov za rusku agenciju Tass.

"Pogoršanje situacije u Ukrajini ne samo da je žalosno već i čudno. Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je pismo u kojem predlaže povlačenje teškog naoružanja i na to nije bilo odgovora s tim što je Pjotr Porošenko (predsednik Ukrajine) otišao u Davos i izdao naređenje da se granatira", rekao je Ivanov.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je tek juče, 26. januara, dao pismeni odgovor na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina od 15. januara da se trenutno povuče teško naoružanje sa linije razdvajanja u Istočnoj Ukrajini, saopštila je ranije danas pres služba Kremlja, ne navodeći šta stoji u Porošenkovom odgovoru.

Ruski predsjednik je u ponedjeljak i u subotu razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, prenosi Tass.

U ovim razgovorima Putin je istakao kako je uzrok pogoršavanja situacije u Istočnoj Ukrajini kurs vlasti u Kijevu u pravcu nasilnog rješenja za Donbas, stoji u saopštenju pres službe Kremlja.

Putin je podsjetio zapadne sagovornike da je 15. januara ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku poslao pismeni prijedlog da se teško naoružanje smjesta povuče sa linije razdvajanja, da se prestane s granatiranjem naselja i izbjegnu brojne žrtve među civilima.

Formalni odgovor na tu poruku je stigao tek juče.

U razgovorima sa Merkel i Olandom, Putin je naglasio važnost hitnog uspostavljanja političkog dijaloga između vlasti u Kijevu i predstavnika Donjecka i Luganska, kako bi se zaustavilo krvoproliće i promovisalo rješenje ukrajinske krize, saopštila je pres služba Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije