Svijet

Iz Budimpešte krenuo voz pun migranata

Iz Budimpešte krenuo voz pun migranata
Iz Budimpešte krenuo voz pun migranata

BUDIMPEŠTA - Voz prepun migranata krenuo je danas iz Budimpešte ka granici sa Austrijom, a mađarski zvaničnici navode da na željezničkoj stanici vlada haotična situacija zbog zbunjujućih poruka Njemačke.

Sa glavne međunarodne železničke stanice krenuo je voz u kom se nalazi između 200 i 300 migranata.

Agencija AFP navodi da će vagoni da se podjele i da bi tri trebalo da stignu u Sombahtelj, a preostali u Šopron. Oba mjesta se nalaze na zapadnoj granici Mađarske sa Austrijom.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar izjavio je da će, što se tiče migranata, policija da se pridržava šengenskih pravila Evropske unije i da će da izvrši sve provjere u vozovima koji se kreću ka zapadnoj granici.

Lazar je, na konferenciji za novinare, rekao da je haotična situacija, koja trenutno vlada na železničkoj stanici u Budimpešti, proistekla iz kontroverznih poruka koje migrantima upućuje Njemačka.

"To je zato što je Njemačka prije nešto više od nedjelju dana poručila Sirijcima da ih Njemačka čeka i pozvala ih za trpezu", kazao je Lazar.

Nešto ranije, šef bečke policije Gerhard Pirstl je izjavio da migranti koji iz Budimpešte dolaze u Beč neće biti kontrolisani ili registrovani, kao i da će im biti dozvoljeno da nastave put.

Željeznička stanica Keleti u Budimpešti ponovo je u jutarnjim satima otvorena za migrante poslije povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premjeste u podzemni prolaz, ili posebno određenu tranzitnu zonu.

Vezana vijest: Mađarska: Željeznička stanica otvorena za izbjeglice, vozovi ne idu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije