Svijet

Iza trovanja Skripalja stoji droga jača od heroina i jedan banalan razlog

Iza trovanja Skripalja stoji droga jača od heroina i jedan banalan razlog
Foto: N.N. | Iza trovanja Skripalja stoji droga jača od heroina i jedan banalan razlog
N.N.

LONDON - U priči o trovanju bivšeg sovjetskog obavještajca Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji ništa nije do kraja jasno. Mediji, međutim, prenose da je moguće da je Skripalj otrovan fentanilom.

Fentanil je jedna od najmoćnijih sintetičkih zamjena za heroin i morfijum. Otkrio ga je belgijski farmaceut Pol Jansen 1959. godine. Ljekari su ga dugo posmatrali kao jedan od najperspektivnijih i najbezbjednijih analgetika.

Fentanil može da neutrališe najjače hronične bolove, s kojima ne mogu da se izbore drugi opijati, zbog toga se danas široko koristi da bi olakšao patnje onima koji boluju od raka i drugih neizlječivih bolesti.

Prema procjenama narkologa, fentanil djeluje na nervni sistem čovjeka pedeset do sto puta jače nego morfijum. To je vrlo opasan narkotik.

U protekle tri godine u SAD je smrtnost od predoziranja fentanilom porasla pet puta. U Vašingtonu su izradili čitav paket mjera za borbu protiv nelegalnog isporučivanja ovog narkotika iz Kine i Meksika. Pojedini američki političari optužuju Kinu da planski proizvodi fentanil za američko tržište narkoticima.

Pored komplikacija usljed predoziranja, problem je i u tome što se fentanil po karakteru svog djelovanja, sastavu, boji i sporednim efektima ni po čemu ne razlikuje od heroina i drugih opijata. Kada kupuje novu dozu, narkoman nije u stanju da utvrdi da li je to fentanil ili heroin i koliko je narkotik razblažen. To se često završava fatalno zbog potpunog prestanka disanja i naglog pada pritiska.

Fentanil može da prodre u organizam preko kože ili disajnih organa ili da se prethodno rastvori u vodi i da se rasprši u vazduhu u vidu aerosola.

Prema procjenama, svega dvadeset miligrama karfentanila, jednog od najjačih oblika ovog narkotika, dovoljno je da ubije čovjeka ili da ga ozbiljno ozlijedi.

Postoje strahovanja da su borci ekstremističkih bliskoistočnih organizacija mogli da iskoriste ili da planiraju da koriste fentanil i njegove derivate kao hemijsko oružje. Slične optužbe već su iznošene protiv ruskih specijalnih službi 2002. godine nakon operacije oslobađanja talaca iz teatra „Nord ost“.

Niko ne bi tako rizikovao

Iako u istrazi o trovanju Skripalja i njegove kćerke još ništa nije jasno utvđeno, šef britanske diplomatije Boris Džonson govorio je vrlo oštro o „suprotstavljanju Rusiji“, a britanski mediji pišu o „mračnom iskustvu ruskih trovača“.

„Kako mi se čini, Sergej Skripalj se otrovao fentanilom ne krivicom specijalnih službi, nego iz potpuno banalnih razloga. Nelegalni trgovci narkoticima iz svih zemalja, koji su u kontaktu sa strancima ili ljudima koje ne poznaju, pokušavaju da ih obmanu podmećući im fentanil, ’bijelog Kineza‘ ili druge jeftine sintetičke narkotike umjesto heroina ili kokaina. Vrlo je moguće da je Skripalj bio upravo te sudbine“, smatra Sergej Politikin, ljekar-narkolog iz Moskovskog naučno-praktičnog centra za narkologiju.

„Kada govorimo o specijalnim službama, primjena fentanila ili njegovih derivata za likvidaciju nepoželjnog čovjeka je posljednje na šta može da se pomisli. Fentanil je nemoguće uvesti legalno na teritoriju Velike Britanije, a učiniti to nelegalno veoma je teško. Tragove fentanila je lako pronaći, niko ne bi tako rizikovao“, smatra Politikin.

On, takođe, misli da je mala vjerovatnoća da je fentanil dospio u organizam Skripalja i njegove kćerke preko kože ili udisanjem.

„Postoje specijalni flasteri koji postepeno ispuštaju fentanil u organizam, ali je potrebno oblijepiti čovjeka od nogu do glave da bi se dobio potreban efekat. Verzija gasnog napada je još manje vjerovatna. Zbog toga smatram da su optužbe britanske strane bez ikakve osnove“, uveren je lekar.

„Scenario osvete, o kojem govore naši britanski partneri, čini mi se kao nešto krajnje primitivno, vendeta na nivou pećinskog čovjeka. Sjetite se kako su sovjetske specijalne službe likvidirale Stepana Banderu 1959. godine, a Rusi Hataba tokom drugog čečenskog rata. Naši bezbjednjaci djeluju elegantnije“, zaključuje Politikin.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad saopštila je ranije da su bivši ruski obavještajac Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, za koje se pretpostavlja da su otrovani nervnim agensom, i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Skripalj i njegova kćerka pronađeni su u besvjesnom stanju u nedjelju, na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada su u bolnici, kao i neimenovani policajac koji se našao na licu mjesta kada su oni pronađeni.

(sputnik)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije