Svijet

Izbjeglice mogu da donesu bolest, terorizam i geta u Češku

Izbjeglice mogu da donesu bolest, terorizam i geta u Češku
Izbjeglice mogu da donesu bolest, terorizam i geta u Češku

Prijem izbjeglica sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike na teritoriju Češke Republike nosi sa sobom tri velika rizika - širenje zaraznih bolesti, terorizam Islamske države i stvaranje novih geta, ocjenio je češki predsednik Miloš Zeman.

Zeman je upozorio da bi s izbjeglicama u Češku mogle da uđu "ćelije" Islamske države, njihovi "agenti spavači", koji bi kasnije mogli da se aktiviraju i izvrše napade kakvi su bili oni u Parizu, Londonu ili Madridu, prenose česki elektronski mediji.

Po mišljenju češkog predsjednika, većina izbeglica spada u "ekonomske migrante", a ne one koji zaista bježe od rata, ocjenivši da oni u Češkoj ne žele da rade, ali da u zemlju mogi da unesu zarazne bolesti i izazovu stvaranje geta.

"Oni zbog kulturnih razlika neće moći da se prilagode", dodao je Zeman u razgovoru za radio "Frekvence 1".

Zeman je migrante podijelio u tri kategorije - jednu čini oko 15.000 njih koje je češka vlada pristala da prihvati u naredne dve godine, dok ostali u toj zemlji borave nelegalno i trebalo bi ih, kako smatra, one koji prekrše češke zakone vratiti, umjesto što se za njih grade prihvatni centri.

Zeman misli i da će izbeglice koje prelaze preko češke teritorije, kad Nemačka prestane da ih prihvata, ostati u Češkoj, koja bi u tom slučaju morala sama da brani svoje granice, angažujući uz policiju i vojsku, ako se pokaže da zaštita evropskih ne funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije