Svijet

Izbjeglice napuštaju kamp Idomeni

Izbjeglice napuštaju kamp Idomeni
Izbjeglice napuštaju kamp Idomeni

ATINA - Akcija "preseljenja" izbjeglica iz kampa Idomeni, u blizini graničnog prelaska Evzoni, odvija se od utorka ujutru "mirno i bez ikakve primjene sile", saopštili su predstavnici grčkog Koordinacionog tijela za izbjeglice.

U kampu se trenutno nalazi oko 8.500 izbjeglica, jer je proteklih dana u raspoložive smještajne objekte širom Grčke već premješteno oko 2.500 ljudi.

- Ovo nije akcija "metla", kojom želimo po svaku cijenu u jednom danu da oslobodimo ovaj prostor, već humana akcija preseljenja hiljada izbjeglica koji su ovdje boravili u lošim uslovima - izjavio je predstavnik Koordinacionog tijela Jorgos Kiricis.

U utorak je u 18 autobusa do nekadašnjih industrijskih kompleksa Sindos i Derveni prebačeno oko 1.100 izbjeglica, razvrstanih po nacionalnoj pripadnosti. U akciji učestvuje 1.400 policajaca iz Sjeverne Grčke, ali je primjećena i jedinica antiterorističke brigade MAT-a, koja je stigla iz Atine.

Prognoze govore da će, ukoliko ne bude nekih iznenadnih problema, u narednih desetak dana svi "stanovnici" Idomenija biti premješteni u druge prostore.

Posebnu pažnju je skrenula naredba vlasti da svi novinari "hitno i neodložno" napuste izbjeglički kamp prije početka akcije, jer "ljudi sa 150 kamera sigurno ne mogu biti od pomoći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije