Svijet

Izbori u Njemačkoj: Merkelova favorit, Šulc se nada

Izbori u Njemačkoj: Merkelova favorit, Šulc se nada
Foto: Ilustracija | Izbori u Njemačkoj: Merkelova favorit, Šulc se nada

BERLIN - Otvorena su biračka mjesta na saveznim izborima u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel ima odlične šanse da osvoji svoj četvrti mandat na čelu Vlade.

Oko 61,5 miliona njemačkih građana sa pravom glasa danas bira novi saziv Bundestaga i time odlučuje ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.

Biračka mjesta otvorena su od 8 do 18 sati, mada je veliki broj građana glasao pismom. Na prošlim izborima 2013. tako je unapred glasao svaki četvrti birač, a ovaj put bi taj procenat mogao da bude i veći.

Svaki birač ima dva glasa – prvim se glasa za direktnog kandidata u izbornoj jedinici, a drugim za stranačku listu. Tako polovina od 598 mjesta u Bundestagu (299) odlazi ljudima izabranim imenom i prezimenom s tim da na kraju u parlamentu odnos snaga mora biti onakav kako je odlučeno drugim glasom.

Redovno se dešava da stranke osvoje više direktnih mandata nego što odgovara njihovom procentu i u tom slučaju se broj mjesta u Bundestagu povećava. U prošlom sazivu je tako bilo 630 poslanika, a ovaj put će ih vjerovatno biti i više.

Već pet minuta po zatvaranju biračkih mjesta ćemo na osnovu po pravilu preciznih izlaznih anketa imati rezultate. Posljednja istraživanja javnog mnjenja predviđaju ubedljivu pobjedu demohrišćana Angele Merkel premda je upravo to opcija koja će izgubiti najviše glasova u odnosu na prošle izbore kada je osvojila 41,5 odsto.

Kao najizvjesniji se pominje nastavak takozvane Velike koalicije demohrišćana i socijaldemokrata njenog glavnog rivala Martina Šulca, mada mnogi upozoravaju da bi taj potez dalje srozao SPD.

Druga opcija bi bila takozvana koalicija Jamajka koju bi činile stranke u boji zastave te zemlje: crni (demohrišćani), žuti (Liberali) i Zeleni, ali je malo vjerovatno da će ovi poslednji – takođe suočeni sa slabim rezultatom – pristati na niz kompromisa kako bi učestvovali u vlasti. Treća opcija je najizvesnija ukoliko je matematika dopusti – saradnja samo demohrišćana i Liberala (FDP).

U sva tri slučaja bi kancelarka bila ponovo Angela Merkel koja bi time došla do četvrtog mandata i izjednačila se po tome sa svojim političkim ocem Helmutom Kolom.

Prema istraživačkoj grupi „Izbori" je nedjelju dana prije izbora oko 40 odsto birača bilo neopredjeljeno. To je razlog što sve partije ogromne svote novca ulažu u kampanju u posljednja tri dana.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije