Svijet

Izmasakrirana djevojka vraća se u normalan život

Izmasakrirana djevojka vraća se u normalan život
Izmasakrirana djevojka vraća se u normalan život

Muž joj je odsjekao nos i uši, a zatim izmasakrirao lice... Pa opet, ona je završila na naslovnici "Tajma", a njena slika i strašna sudbina obišle su, ali i užasnule cijeli svijet.

Danas Ajša Mohamedzai, koju je muž maltretirao godinama, a zatim i iskasapio kad je pokušala da pobjegne, vodi jedan sasvim normalan život u SAD, gdje je posljednje dvije godine stekla mnoge prijatelje.

Čak i četiri godine nakon stravičnog napada ona se bori sa sjećanjima, ali uz pomoć dragih ljudi sve je lakše. Posljednje dvije godine, nakon što je dobila novi nos, ona nastoji da u SAD izgradi novi život.

Ajša je prošle godine u SAD dobila politički azil, ali je u ovu zemlju došla prije četiri godine, nakon što joj je obećana rekonstruktivna operacija.

Kada je došla u SAD, nije znala ni riječ engleskog, štaviše, bila je nepismena i na svom maternjem pašto jeziku.

Međutim, nakon što je prošla jednu krajnje zahtjevnu rekonstruktivnu operaciju, krenula je u školu, s obzirom na to da talibani u Avganistanu nisu dozvoljavali djevojčicama da se obrazuju.

I dok su fizički ožiljci zacijelili, sa onim psihičkim ide malo teže.

Oni koji su imali priliku da budu u njenom društvu kažu da je sklona iznenadnim promjenama raspoloženjima, koje idu od agresivnosti do krajnje neprirodne naklonosti prema ljudima iz svog okruženja.

Psiholog Šapira Bakči, koja već godinama radi s Ajšom, vjeruje da je trauma izazvana njenim sakaćenjem, te da je to ostavilo dubok trag na ovoj mladoj ženi:

 "Istinski vjerujem da će u nekom momentu ova djevojka početi da funkcioniše kao sve ostale djevojke njene dobi, te da će tu strašnu traumu ostaviti za sobom", kaže Bakčijeva.

A, sve je počelo kada je Ajša imala svega 12 godina, kada ju je otac obećao jednom talibanu kojem je dugovao novac. Ona je prvo predata njegovoj porodici, gdje su je od samog početka maltretirali i zlostavljali. Štaviše, primoravali su je da spava u štali sa stokom.

Kada je konačno pokušala da pobjegne, dočekala ju je strašna kazna njenog muža.

Kada mi je odsjekao nos i uši, momentalno sam se onesvijestila. Negdje tokom noći sam se probudila i osjetila krv na mjestu gdje mi je bio nos, prisjeća se Ajša Mohamedzai, kako ju je izmasakrirao njen muž

 "Kada mi je odsjekao nos i uši, momentalno sam se onesvijestila. Negdje tokom noći sam se probudila i osjetila krv na mjestu gdje mi je bio nos", prisjeća se ona i dodaje:

"A onda sam otvorila oči i shvatila sam da ne mogu ni da vidim od krvi koja je bila na mom licu."

Porodica njenog supruga bacila ju je u planine, misleći da je mrtva. Međutim, kada se probudila, Ajša je uspjela da dopuže do djedove kuće, a zatim ju je otac odveo u američku poljsku bolnicu, gdje je provela deset sedmica.

Nakon što je zabrinuta, prvo su je prebacili u jednu sigurnu kuću u Kabulu, a zatim i u SAD, gdje je boravila kod jedne američke porodice.

O njoj se i danas brine njujorška organizacija koja se bavi problematikom zlostavljanja avganistanskih žena. Oni su joj najviše pomogli i platili joj obrazovanje.

Međutim, Ajša je odjednom počela da iskazuje promjene u raspoloženju; od depresije do ekstatičnih stanja. Tokom tih epizoda veoma često se samopovređivala, zbog čega su morali da je hospitalizuju.

Međutim, u decembru prošle godine pronašli su joj novu starateljsku porodicu, koju čine Mati Arsla i Jami Arsla, takođe porijeklom iz Avganistana, gdje se Ajša fenomenalno uklopila.

Iako je po dolasku u SAD Ajša tokom svog osmomjesečnog boravka u bolnici Vest Hils dobila protetički nos i uši, doktori danas razmišljaju da joj naprave novi nos i uši koristeći kosti i tkivo i drugih dijelova njenog tijela, kako bi sve bilo potpuno prirodno.

Doktor Grosman, predsjedavajući "Grosman Burn" fondacije, kaže da je Ajša jedna od hiljadu avganistanskih žena koje su se susrele s ovom vrstom zlostavljanja, koje je uobičajeno za ovu zemlju.

 "Ajša se prisjeća svega i svaki put prođe kroz istu traumu kada se pogleda u ogledalo. Međutim, da se ona, ipak, oporavlja svjedoče momenti kada se tako iskreno nasmije. Mislim da će ubrzo svoj život vratiti u normalu i biti poput svih normalnih djevojaka njene dobi", kaže Grosman na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije