Svijet

Izostavljen Izrael u atlasima za škole na Bliskom istoku

Izostavljen Izrael u atlasima za škole na Bliskom istoku
Izostavljen Izrael u atlasima za škole na Bliskom istoku

LONDON - Izdavačka kuća "Harper Kolins" koja posluje u okviru korporacije medijskog magnata Ruperta Merdoka, izvinila se zbog izostavljanja Izraela iz svog atlasa namjenjenog engleskim školama na Bliskom istoku.

"Harper Kolins žali zbog nepominjanja Izraela u Kolinsovim bliskoistočnim atlasima. Taj proizvod se uklanja iz prodaje na svim teritorijama a preostale zalihe biće reciklirane", navela je ta izdavačka kuća na svojoj stranici na "Fejsbuku".

Na atlasima objavljenim krajem prošle godine za prodaju u arapskim zemljama i državama Persijskog zaliva ne pominje se Izrael, ali su označene Zapadna obala i Pojas Gaze pod palestinskom kontrolom, kao i Sirija ili Jordan.

Izdavač je svoj proizvod opisao kao "idealan školski atlas za mlade geografe osnovce", koji će im omogućiti učenje o današnjem svijetu istražujući "jasne i atraktivne mape".

Prvi je priču objavio katolički nedeljnik "Tablet" iz Londona, za koji je biskup Deklan Leng rekao da će atlas "učvrstiti Izrael u uvjerenju da postoji neprijateljstvo prema njihovoj zemlji iz dijelova arapskog svijeta", kao i da neće doprineti građenju povjerenja koje bi vodilo miroljubivoj koegzistenciji.

Iz kompanije "Kolins Bartolomju" (Collins Bartholomew) filijale "Harper Kolinsa" specijalizovane za mape, za "Tablet" je rečeno da bi bilo "neprihvatljivo" uključiti Izrael u atlase namjenjene Bliskom istoku, a da Izraela nema zbog udovoljavanja "lokalnim ukusima".

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije