Svijet

Izrael će napasti Iran bez najave Amerikancima

Izrael će napasti Iran bez najave Amerikancima
Izrael će napasti Iran bez najave Amerikancima

VAŠINGTON - Izrael neće Vašingtonu najaviti da će napasti iranska atomska postrojenja, rekao je jedan američki obavještajni zvaničnik, obaviješten o povjerljivim razgovorima najviših predstavnika dviju vlada.

Izraleski zvaničnici kažu da, ukoliko ocijene da je napad neophodan, o tome neće unaprijed obavijestiti Amerikance - kako bi smanjili izglede da SAD budu okrivljene što nisu spriječile akciju Izraela.

Takvu poruku su američkim zvaničnicima, koji su dolazili u Izrael, prenijeli premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak.

Prema riječima neimenovanog američkog zvaničnika, Netanjahu je istu stvar govorio svim predstavnicima SAD koji su dolazili u Izrael na razgovore.

Poruku su primili, pored ostalih, šef Združenog generalštaba Vojnih snaga SAD, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, direktor nacionalnih obavještajnih službi i najviši predstavnici Kongresa SAD.

Svi oni su pokušavali da premoste nedostatak povjerenja u odnosima SAD i Izraela u vezi sa nuklearnim programom Irana. SAD mjesecima pokušavaju da ubijede Tel Aviv da ne kreće u takav napad, smatrajući da bi to samo usporilo, ali ne i uništilo iranski nuklearni program.

Teheran tvrdi da je taj program za civilne svrhe, dok Zapad strahuje da je u službi pravljenja atomske bombe.

Bijela kuća nije odgovorila na novinarsku molbu da prokomentariše stav Izraela, a Pentagon, kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe i Ambasada Izraela u SAD su odbili odgovor.

Ehud Barak ovih dana dolazi u Vašington gdje će se sastati sa najvišim predstavnicima administracije SAD i Kongresa.

Benjamin Netanjahu dolazi u Vašington iduće nedjelje, radi razgovora sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije