Svijet

"Prelio" se sukob, Izrael gađao sirijsku armiju

"Prelio" se sukob, Izrael gađao sirijsku armiju
Foto: Ilustracija | Izrael napao Siriju, ubijena dva vojnika?

Izrael je napao pozicije sirijske armije nakon što se sukob u Siriji slučajno, kako se vjeruje, prelio na izraelsku teritoriju, javljaju izraelski mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je izraelski avion napao sirijske pozicije sa kojih je otvorena vatra.

Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, dva sirijska vojnika ubijena su u napadu Izraela.

Opservatorija je prijavila i žestoke borbe između snaga sirijske vlade i pobunjenika na sjeverozapadu Sirije.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) neće dozvoliti nijedan pokušaj povređivanja suvereniteta Izraela i bezbjednosti njegovog naroda i smatra sirijski režim odgovornim za ono što se dešava na njegovoj teritoriji", navedeno je u vojnom saopštenju.

Izrael se takođe žalio mirovnim snagama UN koje su zadužene za mir duž granice. Ranije se vatra iz sukoba koji besni u Siriji prelila u Izrael i više projektila je pogodilo dio Golanske visije pod kontrolom Izraela.

U tom incidentu nije bilo žrtava, niti je pričinjena materijalna šteta. Izraelska vojska je rekla da je zbog unutrašnjih sukoba kraj Kuneitre zatraženo od farmera i civila da se ne približavaju granici.

Izraelci dolaze masovno na Golansku visoravan tokom leta da pješače i beru voće, a vojska im je sada rekla da se drže podalje od graničnog područja, navodi agencija AP.

Izrael nastoji da se drži po strani od građanskog rata u susjednoj Siriji koji traje već sedmu godinu, ali je ranije odgovarao ograničenim napadima u slučaju prelivanja sukoba. Izraelske vazduhoplovne snage su takođe napadale konvoje oružja iz Sirije navodno namjenjene libanskom Hezbolahu, koji se bori na strani snaga sirijskog predsjednika.ž

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije