Svijet

Izrael privremeno isključio struju Palestincima

Izrael privremeno isključio struju Palestincima
Izrael privremeno isključio struju Palestincima

TEL AVIV - Izraelska nacionalna električna kompanija isključila je struju na jedan sat u Nablusu i Dženinu, najvećim palestinskim gradovima na sjeveru Zapadne obale, objasnivši da je to upozorenje zbog neplaćenih računa.

Kompanija je navela da joj velike sume novca duguje palestinska firma koja kupuje struju od Izraela i distribuira je u gradovima i selima u tom dijelu Zapadne obale.

Gradonačelnik Nablusa Gasan Šaka, koji je i direktor te firme, rekao je da struju nije imalo 18 opština u području Dženina i Nablusa i da je to bilo početno upozorenje, koje je omelo rad fabrika i kompanija, prenijeli su izraelski mediji.

Desetine ljudi je takođe bilo zarobljeno u liftovima. Šaka je apelovao na palestinske građane da plate dugove palestinskoj firmi, kako bi ona mogla da izmiri dugovanja izraelskoj električnoj kompaniji.

Ta kompanija je navela u saopštenju da su ukupna dugovanja bezmalo 500 miliona i da je poslala upozorenja da će privremeno isključiti struju. Palestinski zvaničnicu su upozorili da će PU, ako izraelska vlada ne bude transferisala zamrznute prihode od poreza koje ubire u ime Palestinaca, prekinuti bezbjednosnu saradnju s njom.

Izrael je prekinuo transfer tog novca nakon što su Palestinci u januaru odlučili da se učlane u Međunarodni krivični sud, kome bi mogli da tuže izraelsku stranu za ratne zločine.

Izrael sakuplja carine za robu koja ulazi na palestinske teritorije kroz njene luke i aerodrom, između ostalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije