Svijet

Izraelska vojska bombardovala Gazu

Izraelska vojska bombardovala Gazu
Izraelska vojska bombardovala Gazu

TEL AVIV- Izraelski borbeni avion bombardovao je četiri cilja u Pojasu Gaze jutros pred zoru, nakon što je sinoć ispaljena raketa iz Pojasa na jug Izraela.

Izraelska armija je izdala kratko saopštenje, u kome je navela da je gađana vojna infrastruktura u odgovoru na raketnu vatru. U saopštenju se zaključuje da je za raketiranje odgovoran Hamas.

"Izrael nema namjeru da ignoriše raketnu vatru na svoje građane, poput onoga što je prošle noći počinio Islamski džihad," rekao je ministar odbrane Moše Jaalon. 

On je upozorio da će "Gaza platiti visoku cijenu" ako nasilje esklaira.

"Bolje bi bilo da Hamas spriječi sve pokušaje da se ispali vatra prema Izraelu i da se provocira, u suprotnom djelovaćemo silovitije. Ne bih nikome savjetovao da nas testira", naveo je Jaalon u saopštenju koje prenose izraelski mediji.

U izvještajima iz Gaze se navodi da je izraelska vojska napala mjesta za obuku Hamasa i Islamskog džihada u Rafi i Kan Junisu u Pojasu Gaze na jugu i Beit Lahiji na sjeveru. Izvještaja o žrtvama nema, jer tamo nije bilo nikoga nakon što je prošle noći izdato upozorenje da će biti osvete.

Izraelska novinska agencija Maan izvjestila je da se ulažu napori uz pomoć Egipta da se zatraži od Izraela da se uzdrži  od osvete za raketnu vatru i da se izbjegne eskalacija.

Izrael inače smatra Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, odgovornim za svaki napad sa te palestinske teritorije. Izraelska vojska je prošlog ljeta ratovala 50 dana protiv Hamasa.Od tada je raketna vatra iz Pojasa uglavnom prestala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije