Svijet

Izraelski Arapi na Fejsbuku "građani drugog reda"

Izraelski Arapi na Fejsbuku "građani drugog reda"
Izraelski Arapi na Fejsbuku "građani drugog reda"

TEL AVIV - Stotine izraelskih Arapa zamijenilo je svoje fotografije na Fejsbuk profilu pečatom na kome piše "građanin drugog reda" u znak odgovora na prijedlog zakona kojim se Izrael definiše kao "nacionalna država jevrejskog naroda".

Kritičari takvog zakona upozoravaju da bi nova politika mogla da utiče da arapska manjina u Izraelu postane inferiorna u odnosu na Jevreje jer im neće pružiti čak ni jednaka socijalna i politička prava.

Fejsbuk protest pokrenula je grafički dizajner Sana Džamalija koja je napravila slike da izgledaju kao zvanični vladini pasoški pečati i najprije ih poslala prijateljima prije nego što su postali popularni. 

"Mnogi ljudi su me pitali da li očekujemo neki odgovor držve, ali smo se u stvari svi smijali," rekla je ona za izraelski list "Haarec", upitavši " Šta je novo ovde. Mi nikada nismo bili građani prvog reda. Bar ste sada to rekli glasno. Meni se više sviđa da nam kažu direktno i ne prave se da živimo u demokratskoj zemlji... u kojoj su oni pravedni i  kažu da imamo ista prava."

Hanin Madžadi, student iz Tel Aviva, koja je izmjenila takođe svoj Fejsbuk profil, rekla je da ne polaže mnogo nade u kampanju, ali je sretna što je počela.

"Arapska javnost u Izraelu nema partnera. Mislim da najveću podršku dobijamo iz inostranstva. Postoji podrška  izraelske ljevice, koja je takođe manjina i ponekad se takođe plaši", rekla je ona za " Haarec", dodavši da ne misli da će Fejsbuk kampanja  navesti irzaelske lidere da odustanu od zakona, ali da je potrebno jačati svijest o onome šta se dešava Izraelska arapska zajednica čini 20 procenta od 8,2 miliona stanovnika.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlen ocijenio je ovih dana da se zakon o Izraelu kao jevrejskoj državi, koji promoviše premijer Benjamin Netanijahu, protivi viziji osnivača zemlje o jednakosti za arapske građane.

Prijedlog novog zakona odobrila je u nedelju izraelska vlada, uprkos protivljenju ministara iz partija cetra, ali još uvijek postoji nekoliko verzija koje se moraju usaglasiti i ratifikacija još nije na vidiku.

U Netanijahuovom prijedlogu obećava se "održanje individualnih prava svih građana Izraela" ali se takođe navodi da samo jevrejski narod ima nacionalna prava na samoopredeljenje u Izraelu i na zastavu i himnu i slobodnu imigraciju.

Kritičari kažu da je prijedlog zakona nedemokratski, a poslanici iz arapske zajednice označavaju ga rasističkim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije