Svijet

Izraelski Etiopljani protestovali zbog diskriminacije

Izraelski Etiopljani protestovali zbog diskriminacije
Izraelski Etiopljani protestovali zbog diskriminacije

TEL AVIV - Stotine članova izraelske etiopske zajednice protestovalo je popodne u Tel Avivu protiv diskriminacije i brutalnosti policije, uzvikujući "Ni crni, ni bijeli, svi smo ljudska bića".

Demonstranti su marširali do Vladinih kancelarija, prijeteći da će izaći na autoput za Jerusalim. Oni su blokirali jednu raksrsnicu, što je izazvalo gužvu na glavnim gradskim saobraćajnicama u centralnom Tel Avivu u špicu, u vrijeme kada se Izraelci vraćaju posla. Demonstrantima su se pridružili društveni aktivisti, prekrstivši ruke iznad glava da simbolišu vezivanje lisicama, javljaju izraelski mediji.

Ambasada SAD u Tel Avivu je izdala neoubičajenu poruku, upozorivši svoje građane u Izraelu na protestni marš.

"Demonstracije bi mogle da privuku veliku masu ljudi. Sličan protest održan u Jerusalimu u četvrtak trajao je nekoliko sati i postao nasilan, što je dovelo do povreda, hapšenja i štete. Savjetujemo građane SAD da izbjegavaju to područje i prate lokalne medije", navedeno je u saopštenju ambasade uz tačnu maršrutu.

Organizatori protesta se nadaju da će izbjeći sukobe s policijskim snagama ovog puta, nakon što je 12 demonstranata i troje policajaca povrijeđeno na demonstracijama u četvrtak uveče.

"Nije dobro što je bilo nasilja i povreda na obje strane, ali ljudi moraju da shvate da se suočavamo s problemom kojim bi se trebalo baviti i rješiti ga nakon desetina godina nejednakosti i rasizma", izjavio je jedan prominentni aktivista etiopske zajednice.

Proteste Etiopljana u Izraelu podstaklo je objavljivanje video-snimka na kojem se vidi kako jedan policijski oficir brutalno, bez vidljivog razloga, tuče jednog vojnika porijeklom iz Etiopije. Safinau Malako, koji živi u centru za imigrante u Mevaseret Cionu, rekao je da trenutna borba etiopske zajednice u Izraelu mora dovesti do drugačijih rezultata nego u prošlosti.

"Mi smo imali borbe koje su završile bez rezultata i sada je vrijeme da nastavimo i da ne stanemo dok se društvo i političari ne probude. Ova situacija se ne može nastaviti. Mi smo Izraelci kao i svi drugi. Veliki dio izraelskih Etiopljana je rođen ovdje i oni zaslužuju svoja prava," rekao je on.

Organizatori protesta odbacili su poređenje s nedavnim događajima u Baltimoru, ali su najavili da će se protesti nastaviti dok Vlada ne preduzme korake za uspostavljanje jednakosti.

"Činjenica da smo crni ne znači da smo Baltimor", rekla je Inbal Bogale za izraelske medije.

Nakon što su protesti u Jerusalimu postali nasilni, šef izraelske policije Johanan Danino dao je instrukcije da se brže provjere tvrdnje o brutalnosti policije. Rezultati se očekuju za nekoliko dana.

Danino je rekao nakon protesta u četvrtak da policija neće dozvoliti dalja kršenja reda i zakona. U  Izraelu živi hiljade etiopskih Jevreja, a većina ih se uselila 1984. i 1990. godine kada su stigli avionima. Međutim, apsorpcija u izraelsko društvo pokazala se trnovita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije