Svijet

Izraelski ministar: Vođa Hamasa zaslužuje da umre

Izraelski ministar: Vođa Hamasa zaslužuje da umre
Izraelski ministar: Vođa Hamasa zaslužuje da umre

TEL AVIV - Izraelski ministar unutršnjih poslova Gideon Sar nastojao je da opravda danas vazduši udar na Gazu u kome su ubijeni supruga i djete vođe vojnog krila Hamasa Muhameda Deifa, istakavši da je on legitimna meta.

"Muhamed Deif zaslužuje da umre isto kao (Osama) bin Laden. On je glavni ubica i sve dok imamo mogućnost pokušavaćemo da ga ubijemo", rekao je ministar za vojni radio, ali je dodao da ne može da potvrdi da je Deif, koji predvodi Brigade Izadin al Kasam, ubijen u udaru kasno sinoć na grad Gazu.

Hamas je preko svog televizijskog kanala Al -Aksa apelovao na Palestince da dođu na sahranu supruge i sina Deifa, koji su ubijeni  u udaru, u kome je takođe najmanje 45 ljudi ranjeno, kako je rečeno u hitnoj službi. U nekim ranijim izvještajima je navedeno da je ubijena Deifova kćerka, a ne sin.

Deif je postao vođa vojnog krila Hamsa 2002. godine, nakon što je njegov prethodnik Saleh Šehade ubijen. On je već izbjegao pet ranijih pokušaja ubistva, u kojima je teško ranjen i ostao invald bez jednog oka i udova.

Izraelci ga smatraju mozgom kampanje samoubilačkih bombaških napada na čijoj meti su bili autobusi i javna mjesta u Jerusalimu i Tel Avivu  i  lično odgovornim za smrt desetine civila, prenosi AFP.

Član izraelske partije centra Ješ atid, Jakov Peri, bivši direktor izraelske bezbjednosne službe,  rekao je da nema detalja  o Deifu ali da je njegova kuća mogla biti pogođena samo s razlogom.

"Ako je bilo obavještajnih informacija da Muhamed Deif nije kod kuće, onda kuća ne bi bila napadnuta," reko je Peri za vojni radio. 

"Pretpostavka da Izrael stoji iza toga pokazuje obavještajne sposobnosti i to je važan nagovještaj  da vođa vojnog krila Hamasa nije imun na ciljana ubistva", rekao je Peri, kako prenosi Asošijeted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije