Svijet

Izraelski vojnici ubili otmičare trojice tinejdžera

Izraelski vojnici ubili otmičare trojice tinejdžera
Izraelski vojnici ubili otmičare trojice tinejdžera

TEL AVIV - Izraelske snage ubile su rano jutros na Zapadnoj obali dva Palestinca osumnjičena za otmicu i ubistvo trojice Izraelaca u junu, saopštio je vojni portparol.

Taj incident  je podstakao rat u pojasu Gaze. Smrću dvojice aktivista Hamasa završila se jedna od najvećih potraga koje su vodile izraelske bezbjednosne snage.Tinejdžeri su oteti 12. juna, što je izazvalo veliki obračun s islamističkim Hamasom  - hapšenje stotine pripadnika te organizacije na Zapadnoj obali i pokrenulo čitav niz događaja koji su doveli do sedmonedjeljnog rata između hamasovaca i izraelske vojske u pojasu Gaze.

Ubijeni Amer Abu Ajša i Marvan Kavasme gonjeni su od otmice, rekao je  izraelski vojni poprtarol potpukovnik Peter Lerner.On je objasnio novinarima da je nedavni preokret u potrazi doveo bezbjednosne snage do skloništa u gradu Hebronu na Zapadnoj obali prije nedjelju dana. Rano jutros su izraelske snage ušle u prizemlje  jedne dvospratnice i  ubili dvojicu otmičara, nakon što su se našli na udaru vatre, precizirao je portparol.

Vojska vjeruje da su obojica ubijena, iako  je potvrđeno ubistvo samo jednog osumnjičenog, prenio je Asošijeted pres. Lerner je rekao da je drugi osumnjičeni pao pod vatrom i da se vjeruje da je mrtav. Trojica izraelskih tinejdžera, devetnaestogodišnji Ejal Jifrah  i dva šesnaestogodišnjaka, Gilad Šaar i Naftali Frenkel, koji ima i američko državljanstvo, oteta su dok su stopirala na Zapadnoj obali, na putu kući iz vjerske škole.

Njihova tijela su nađena su 1. jula pokopana u jednom polju nedelako od mjesta gdje su oteti. Vjeruje se da su ubijeni ubrzo nakon otmice.

Organizator otmice je uhapšen ali su dva glavna osumnjičena Abu Ajše i Kavasme pobjegli. Hamas je nedjeljama poricao odgovornost za otmicu. Međutim, tokom rata u Gazi jedan od lidera te organizacije, koji živi u izgnanstvu,  rekao je da su hamasovci odgovorni za otmicu.  U danima koji su prethodili ratu u Gazi otet je i ubijen jedan palestinski mladić  iz istočnog Jerusalima.To je bila očita osveta izraelskih ekstremista za ubistvo tinejdžera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije