Svijet

Izricanje smrtne kazne Carnajevu 24. juna

BOSTON - Naturalizovanog Amerikanca čečenskog porijekla Džohara Carnajeva sud će zvanično osuditi na smrt 24. juna, izjavio je danas sudija Džordž O`Tul.

O`Tul će presudu izreći nakon što je porota donijela jednoglasnu odluku da Carnajev treba da umre zbog svoje uloge u bombaškim napadima tokom održavanja maratona u Bostonu 2013. godine kada su poginule tri, a ranjene 264 osobe. 

Carnajev će dobiti šansu da govori dok će i žrtve imati pravo na završnu riječ. 

Carnajev će potom biti prebačen ili u jedini zatvor u Americi pod "super maksimalnim" obezbjeđenjem Florens u Koloradu ili u Ter Hot u Indijani. 

Poroti je bilo potrebno više od 14 časova da donese odluku o smrtnoj kazni a ne doživotnoj robiji za Carnajeva. 

Carnajev, 21-godišnji Čečen, proglašen je krivim prošlog mjeseca za ubistvo tri osobe i ranjavanje 264 drugih aktiviranjem bombe napravljene od pretis-lonca na samom cilju Bostonskog maratona 15. aprila 2013. godine. 

Tri dana kasnije on i njegov 26-godišnji brat Tamerlan Carnajev ubili su policajca, oteli jednog kineskog biznismena i napali policiju što je dovelo do blokade grada Bostona. 

Federalno tužilaštvo saopštilo je da je Carnajev, koji se sa porodicom iz Rusije preselio u SAD 10 godina prije napada, bio sljedbenik islamističke ideologije i želio je da "kazni Ameriku" bombaškim napadom. 

Tamerlan je ubijen u sukobu sa policijom 19. aprila 2013. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije