Svijet

J. Koreja i SAD uskoro o THAAD raketnom sistemu

J. Koreja i SAD uskoro o THAAD raketnom sistemu
J. Koreja i SAD uskoro o THAAD raketnom sistemu

Seul -- Zvanični Seul će već sljedeće nedjelje početi razgovore sa SAD o postavljanju američkog raketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji.

Kako se navodi, to će biti odgovor na lansiranje sjevernokorejske rakete prošle nedelje.

Južnokorejski zvaničnici ukazuju da je Seul istovremeno obustavio električnu energiju industrijskom kompleksu Kesong koji vodi zajedno sa Pjongjangom.

Razgovori Seula i Vašingtona će biti usmjereni na postavljanje sofisticiranog američkog odbrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, izjavio je za Rojters jedan neimenovani južnokorejski zvaničnik odbrambenog sektora, koji je želio da ostane anoniman.

SAD i Južna Koreja tvrde da je, lansirajući raketu dugog dometa sa satelitom 7. februara, Sjeverna Koreja prekršila rezolucije Ujedinjenih nacija.

Južna Koreja je u srijedu takođe obustavila rad industrijskog kompleksa Kesong, za kaznu Sjevernoj Koreji zbog lansiranja rakete i nuklearne probe prošlog mjeseca.

Pjongjang je juče nazvao taj potez Seula "objavom rata" i proterao južnokorejske radnike. Oko 280 Južnokorejanaca, koliko ih je radilo u Kesongu, sinoć je žurno napustilo taj kompleks, a povlačenje je okončano u 23,05 sati po lokalnom vremenu.

Nekoliko minuta prije ponoći je Seul obustavio snabdijevanje Kesonga električnom energijom, kao i vodom, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi u Sjevernoj Koreji uz samu granicu sa Južnom Korejom, radio je više od deset godina i bio je posljednje mjesto redovne saradnje između dve Koreje.

SAD, Japan i Južna Koreja se zalažu za uvođenje oštrijih sankcija protiv Pjongjanga zbog nuklearne probe i lansiranja rakete.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije