Svijet

Jacenjuk: Rusija je prijetnja za svijet

Jacenjuk: Rusija je prijetnja za svijet
Jacenjuk: Rusija je prijetnja za svijet

VAŠINGTON - Prijelazni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da "podriva međunarodnu stabilnost" i zatražio ekonomsku podršku zapadnih saveznika radi modernizacije ukrajinske vojske.

-Svijet ima razloga da se brine zbog namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ruska Federacija podrila je međunarodnu stabilnost - rekao je Jacenjuk u nedjelju uveče za američku televiziju NBC.

-Danas je jasno da je Rusija prijetnja za svijet, EU i za Ukrajinu - kazao je on i dodao da je Moskva "stavila tačku na sve programe neširenja nuklearnog oružja". Ukrajina je 1994. sporazumom iz Budimpešte prihvatila da uništi nuklearno naoružanje u zamjenu za garanciju svog teritorijalnog integriteta.

Ukrajinski premijer pozvao je i na podršku zapadnih partnera u modernizaciji vojske kako bi Ukrajina mogla da "zaustavi Rusiju".

-Potrebna nam je ekonomska i finansijska podrška, potrebna nam je modernizacija vojske i revizija svih struktura ukrajinske odbrane - kazao je Jacenjuk.

On je Putina optužio i da "sanja ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza". "Svakoga dana on ide sve dalje i dalje i samo Bog zna gdje će se zaustaviti", rekao je Jacenjuk, a prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije