Svijet

Jacenjuk traži pomoć od Merkelove i Bajdena

Jacenjuk traži pomoć od Merkelove i Bajdena
Jacenjuk traži pomoć od Merkelove i Bajdena

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da će od SAD i Njemačke zatražiti pomoć za plaćanje dugovanja Moskvi kako bi Rusija mogla da nastavi sa isporukama.

Jacenjuk je na sastanku Vlade izjavio da planira da kasnije tokom dana razgovara sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom i njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

On je najavio da će razgovarati o mjerama za "dodatne finansijske instrumente za Ukrajinu koje će pomoći u stabilizaciji budžeta i isplati dugovanja za energente".

Tokom nekoliko rundi razgovora između Moskve i Kijeva nije pronađeno rješenje spora nastalog zbog odbijanja Ukrajine da plaća veću cijenu gasa nakon promjene vlasti u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Ruski energetski gigant "Gasprom" je u junu prekinuo isporuke gasa Ukrajini. Prekid dostave gasa nije uticao na klijente u Evropi koji dobijaju ruski gas preko Ukrajine.

Dvije strane postigle su privremeni dogovor na osnovu kojih će Rusija smanjiti svoja potraživanja za oko 20 odsto na 385 evra za 1.000 kubnih metara gasa za narednih šest mjeseci.

Međutim, konačni dogovor nije postignut zbog insistiranja Moskve da Brisel i Kijev postignu saglasnost o načinu na koji će Ukrajina isplatiti dugovanja od 2,5 milijardi evra do kraja godine.

Ukrajina je već zatražila dodatnu pozajmicu od EU za dvije milijarde evra i Brisel još nije zvanično odobrio njihov zahtjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije