Svijet

Jacenjukova ostavka nije stigla u parlament

Jacenjukova ostavka nije stigla u parlament
Jacenjukova ostavka nije stigla u parlament

KIJEV - Ukrajinski parlament saopštio je danas da još nije primio pismo sa ostavkom premijera Arsenija Jacenjuka i da zato ne može da glasa o tome da li je prihvata, čime je blokiran rad izvršne vlasti.

Jacenjuk je juče saopštio da podnosi ostavku jer je parlament, kako je rekao, izdao zahtjeve naroda za promjenama odbijanjem da usvoji određene zakone.

Predsjednik vlade podnio je ostavku nakon što su iz vladajuće koalicije istupile nacionalistička stranka "Svoboda" i partija UDAR, koju predvodi bivši bokser Vladimir Kličko.

Predsjednik skupštine Oleksander Turčinov rekao je da je pismo sa ostavkom poslato iz vlade, ali da još nije stiglo u parlament.

Jedan saradnik predsjednika Petra Porošenka izjavio je da ostavka neće nanijeti štetu vojnoj operaciji protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Artiljerijska vatra odjekuje oko uporišta proruskih snaga u Donjecku već tri dana. Lokalne snage utvrđuju svoje pozicije, dok ukrajinske trupe pokušavaju da ih potisnu.

Lokalni zdravstveni zvaničnici saopštili su da je u posljednja 24 časa poginulo 14 ljudi u regionu Donjecka.

Vlasti u Kijevu saopštile su da su državne trupe zauzele grad Lisičansk, sjeverozapadno od Luganska, drugog važnog uporišta proruskih snaga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije