Svijet

Jagland: Nobel za mir nije kompenzacija za Gandija

Jagland: Nobel za mir nije kompenzacija za Gandija
Jagland: Nobel za mir nije kompenzacija za Gandija

OSLO - Predsjednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland izjavio je danas da je Nobelova nagrada za mir dodijeljena pakistanskoj djevojčici Malali Jusufzaj i indijskom borcu za prava djeteta Kajlašu Satiartiju zbog njihove borbe za obrazovanje djece i protiv njihovog ugnjetavanja.

Jagland je istakao da je Satiarti, u skladu sa duhom Mahatme Gandija, mobilisao javno mnjenje u Indiji i drugim zemljama, ističući da nije riječ ni o kakvoj kompenzaciji za to što Nobel za mir nikad nije otišao u ruke nekadašnjem indijskom borcu za slobodu svoje zemlje.

"To nije kompenzacija za činjenicu da Mahatma Gandi nikad nije dobio nagradu. Ne znam zašto nije dobio nagradu. Ali, treba da cijenimo to što je neko ko slijedi njegovu tradiciju dobio nagradu", rekao je Jagland.

Predsjednik Nobelovog komiteta je naglasio da djeca "moraju da idu u školu i da ne smiju da budu finansijski eksploatisana".

"U siromašnim zemljama svijeta, 60 odsto populacije čine mlađi od 25 godina. Preduslov za miran razvoj svijeta leži u poštovanju prava djece i mladih", rekao je Jagland i podsjetio da u zonama sukoba u svijetu nasilje nad djecom vodi nastavku nasilja "iz generacije u generaciju".

On je ocijenio da posebno treba cijeniti to što je nagrada otišla pripadniku indijske, odnosno pakistanske države, zbog "zajedničke borbe za obrazovanje i protiv ekstremizma".

Njih dvoje, predstavnici dugogodišnjih rivalskih nacija, podijeliće nagradu od 1,1 milion dolara.

Komitet podsjeća da se procjenjuje da je danas 168 miliona djece radno eksploatisano, a da je taj broj 2000. bio veći za 78 miliona.

"Svet je bliže tome da ispuni svoj cilj i iskorijeni radnu eksploataciju mališana", rekao je Jagland, a navodi se na sajtu Komiteta.

Indijac Satiarti (60), slabo poznat široj javnosti, nalazi se na čelu globalnog pokreta koji se bori za okončanje ropstva među djecom i njihove eksploatacije.

Njegovom zaslugom nekoliko desetina hiljada djece je dočekalo slobodu.

Satiarti je bio meta napada više puta, baš kao i pakistanska djevojčica Malala (17) koja je danas postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade.

Malala je postala poznata svjetskoj javnosti kada je preživjela napad talibana koji su joj pucali u glavu u oktobru 2012. zbog njenog zalaganja za pravo na obrazovanje sve djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije