Svijet

Japan: Pregovori o taocima na "mrtvoj tački"

Japan: Pregovori o taocima na "mrtvoj tački"
Japan: Pregovori o taocima na "mrtvoj tački"

TOKIO - Zamjenik japanskog ministra spoljnih poslova rekao je da su pregovori sa džihadistima Islamske države koji su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota i japanskog novinara na "mrtvoj tački", prenijela je japanska televizija NHK.

Jasihude Nakajama koji se nalazi na čelu tokijskog tima za rešavanje talačke krize u Amanu, rekao je sinoć novinarima  u jordanskoj prestonici da nije bilo nikakvog napretka u pokušaju da se oslobode  jordanski pilot Muat el Kaseasbeh i japnski novinar Kendži Got, prenio je AFP.

Zamjenik generalnog sekretara Hirošige Seko, ključni saradnik premijera  Abea, rekao je jutros da  vlada još uvjek čeka  nove informacije o krizi sa taocima.

U audio poruci postavljenoj na internetu džihadisti su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota Muata el Kaseasbeha ako do četvrtka uveče ne bude predata na turskoj granici Iračanka Sadžida el Rišavi, prenijela je agencija AP.

Jordanska vlada je u četvrtak saopštila da će osloboditi Iračanku, inače osuđenu na smrtnu kaznu zbog smrtonosnih napada u Jordanu 2005. godine, jedino ako dobile dokaz da je talac Jordanac živ.

Iračanka Rišavi (44) osuđena je na smrtnu kaznu vješanjem zbog umiješanosti u samoubilačke bombaške napade na hotele u Amanu u novembru 2005. godine, kada je 60 ljudi poginulo.

Cijela drama otpočela je prošle sedmice kada je Islamska država objavila snimak sa dvojicom Japanaca, Gotom i Harunom Jukavom, zaprijetivši da će ih ubiti ako im se za 72 sata ne plati 200 miliona dolara.Taj zahtjev je poslije preinačen u oslobađanje osuđene Iračanke i u međuvremenu su objavili da su ubili Jukavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije