Svijet

Japan imenuje specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan

Japan imenuje specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan
Foto: N.N. | Japan imenuje specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan

BEOGRAD - Zvanični Tokio odlučio je da imenuje specijalnog ambasadora koji će biti zadužen za zemlje zapadnog Balkana, koje su na putu ka Evropskoj uniji, najavio je šef Odjeljenja za medije i javlju diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova Japana Norio Marujama koji je bio dio delegacije japanskog premijera Šinzo Abea u posjeti Srbiji.

"Zvanično ambasador još nije imenovan. On će imati sjedište u Tokiju i biće šatl-ambasador. Očekujem da će u narednih nekoliko mjeseci biti poznato ko će to biti", rekao je Marujama.

Na pitanje Tanjuga šta će tačno biti zadatak ambasadora na ekonomskom planu, Marujama kaže da je njegov glavni zadatak da identifikuje oblasti u kojima Japan može da pomogne šestorki, a da se potom pošalju eksperti.

"Japan ima znanje i kapacitete. Samo treba utvrditi koje su to oblasti, šta je kojoj zemlji potrebno, koji projekti. Smatramo da jugoistočna Evropa ima veliki ekonomski potencijal", kaže Marujama.

Premijer Japana Šinzo Abe iznio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću inicijativu svoje zemlje koja se tiče uspostavljanja čvršćih veza sa regionom.

Marujama je istakao da konkretno Srbija ima visoko kvalitetnu radnu snagu što je veoma važno za japanske investirore i privrednike.

U tom kontekstu on je ukazao da je u sastavu japanske delegacije, koju je u Beogradu predvodio premijer Abe veliki broj velikih kompanija, ali ima i onih manjih start-ap kompanija.

Među njima su na primjer Micubiši, Sumimoto, Fukujama Transporting, Japan Tobako i druge.

Marujama je takođe precizirao da Japan snažno podržava opredjeljenje Zapadnog Balkana za članstvo u EU, a da japanska incijativa treba da bude doprinos socijalnim i ekonomskim reformama u regionu, neophodnim na putu ka Uniji.

"Želimo snažnu Evropu zasnovanu na vrijednostima koje djelimo - demokratija, vladavina zakona, sloboda izražavanja", naveo je on, primjetivši da su sada te vrijednosti pred velikim izazovima.

On se osvrnuo i na bezbjednosnu situaciju u oblasti Azije i Pacifika a povodom poteza Sjeverne Koreje, istakavši da je riječ o prijetnji bez presedana i da to predsatvlja opasnost za čitav svijet a ne samo za Japan.

"Savjet bezbjednosti UN usvojio rezolucije o sankcijama. Te sankcije se moraju primjenjivati", zaključio je Marujama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije