Svijet

Japan spasava taoca

Japan spasava taoca
Japan spasava taoca

AMAN/TOKIO - Japan se angažovao danas, zajedno sa Jordanom i drugim zemljama, radi spasavanja drugog taoca, pošto su pripadnici Islamske države (IS) ubili jednog japanca tokom prošlog vikenda.

"Svi mi imamo jedan nepromjenjen cilj i mi apsolutno nećemo odustati do kraja. I sa tom vjerom, daćemo sve od sebe da postignemo taj cilj", rekao je Jasuhide Nakajama, zamjenik japanskog ministra unutrašnjih poslova koji je poslat u Aman da radi na rješavanju talačke krize.

U Tokiju je portparol Japanske vlade Jošihide Suga rekao da vlada i dalje analizira objavljen video snimak koji pokazuju jednog od dva taoca Haruna Jukava koji je ubijen.

"Ne možemo poreći da je vjerovatnoća visoka", rekao je Suga odgovarjući na pitanje novinara da li je objavljeni video autentičan.

Pažnja Tokija je usmjerena na pokušaje da se spasi Kenji Gota 47-godišnji novinar koji je prikazan na snimku, kako drži fotografiju Jukave.

"Talac Goto poziva rodbinu da izvrši pritisak na (japansku) vladu za puštanje naše sestre Sadžide al-Rišavi, koju ugnjetavači drže u zatvoru u Jordanu, u zamjenu za njegovo puštanje", saopstila je juče IS.

Rišavijeva, Iračanka, je osuđenja na smrt u Jordanu, u septembru 2006. zbog povezanosti sa trostrukim bombaškim napadom u Amanu 9. novembra 2005. godine kada je poginulo 60 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije