Svijet

Japan uputio protest Rusiji

Japan uputio protest Rusiji
Foto: Ilustracija | Japan uputio protest Rusiji

TOKIO - Tokio je izrazio protest Moskvi zbog toga što su ruski graničari novčano kaznili dva japanska broda koja su lovila ribu u području južnih Kurila.

"Postupci koji se mogu protumačiti kao upotreba ovlašćenja Rusije (na južnim Kurilima) su neprihvatljivi“, prenosi agencija Kjodo izjavu protesta japanskog Ministarstva spoljnih poslova.

U izjavi se navodi da su 7. januara ruski graničari u blizini ostrva Kunašir pregledali dokumente na dva ribarska broda i zatražili da se plati novčana kazna, pozivajući se na utvrđena kršenja.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je za Sputnjik da se još uvijek razjašnjava ova informacija, piše Sputnjik.

Sporazumom od 21. februara 1998. japanski brodovi mogu da ribare u području južnih Kurila po utvrđenoj kvoti za određenu naknadu.

Tokio pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni traktak o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva sa svoje strane argumentuje svoju poziciju činjenicom da su ostrva postala dio Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata i da se suverenitet Rusije nad tim teritorijama ne dovodi u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije