Svijet

Japanci nude lijek protiv ebole

Japanci nude lijek protiv ebole
Japanci nude lijek protiv ebole

TOKIO - Japan je saopštio danas da je spreman da ponudi japanski lijek protiv gripa u suzbijanju epidemije opasnog virusa ebole.

Glavni vladin sekretar Jošihide Suga rekao je novinarima da Japan može da ponudi Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji /SZO/ tabletu "favipiravir", koju je za potrebe liječenja gripa razvila kompanija iz sastava japanskog holdinga "Fudžifilm".

Suga je rekao da Japan očekuje odluku SZO sa detaljima o upotrebi netestiranih lijekova. U slučaju vanredne situacije, Japan može da odgovori na individualne zahtjeve čak i prije bilo kakve odluke SZO, rekao je japanski zvaničnik.

SZO je saopštila ranije ovog mjeseca da je etički davati netestirane lijekove oboljelima od ebole imajući u vidu razmjere epidemije.

Novi lijek razvila je kompanija "Tojama kemikal" radi liječenja virusa gripa, a u martu ga je odobrilo japansko Ministartsvo zdravlja, prenio je AP.

"Fudžifilm" pregovara sa američkom Administracijom za hranu i lijekove o kliničkim testovima ovog lijeka u liječenju ebole, rekao je portparol kompanije Takao Aoki.

On je dodao da kompanija posjeduje zalihe lijeka za više od 20.000 pacijenata. Aoki je rekao da su ebola i grip virusi istog tipa i da se, teoretski, može očekivati sličan efekat lijeka i na ebolu.

U toku je rad na nekoliko lijekova za ebolu, ali su svi medikamenti u ranim fazama razvoja i trenutno ne postoji potvrđeni metod liječenja ove fatalne bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije