Svijet

Japanska TV: Abe će zadržati dvotrećinsku većinu

Japanska TV: Abe će zadržati dvotrećinsku većinu
Foto: Tanjug | Japanska TV: Abe će zadržati dvotrećinsku većinu

TOKIO - Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinzoa Abea zadržaće dvotrećinsku većinu na današnjim nacionalnim izborima, javila je japanska televizija NHK.

Abeova konzervativna Liberalno demokratska partija i njen koalicioni partner Komeito zajedno će obezbijediti najmanje 310 od 465 mjesta u parlamentu, pokazuju podaci NHK na osnovu dostupnih rezultata izbora kao i sopstvenih izlaznih anketa, prenio je AFP.

U fokusu izbora su bile provokacije Pjongjanga, a Abe je poručio da će "čvrsto postupiti" sa Sjevernom Korejom nakon što je, prema navodima japanskih medija, odnio ubjedljivu pobjedu na vanrednim nacionalnim izborima u čijem su fokusu bile provokacije Pjongjanga.

"Kao što sam obećao na izborima, moj hitni zadatak je da čvrsto postupim sa Sjevernom Korejom. Za to je potrebna snažna diplomatija", rekao je Abe (63), koji je na putu da postane japanski lider koji se najduže zadržao na vlasti.

I najprodavaniji japanski dnevnik "Jumiuri" naveo je na svom sajtu da se Abeu smiješi ubjedljiva pobjeda, te da se premijerov smjeli poduhvat raspisivanja vanrednih izbora, po svoj prilici, isplatio.

"Supervećina" Abeu omogućava da predlaže izmjene pacifističkog japanskog Ustava koji su nametnule SAD, a koji Japan primorava da odustane od ratovanja i ograniči svoju vojsku na samoodbrambenu ulogu, navodi AFP.

Abe je najavio da će "produbiti" debatu o tom spornom pitanju u parlamentu, ali je istakao da ne planira da bilo kakve izmjene predlaže samo putem vladajućeg bloka.

"Učinićemo napore da steknemo podršku što je moguće više ljudi", rekao je premijer.

Kada su objavljeni rezultati, na televiziji su prikazane fotografije ushićenih poslanika kako pozdravljaju njegovu pobjedu uz tradicionalni japanski uzvik "Banzai".

Milioni Japanaca izašli su danas na birališta prkoseći obilnim kišama i jakim vjetrovima koje je donio tajfun sručivši se na tu zemlju na dan izbora.

Abeovoj Liberalnoj demokratskoj partiji (LDP) išla je na ruku činjenica da je japanska opozicija slaba i podijeljena, pri čemu su dvije glavne protivničke stranke osnovane prije svega par nedjelja.

Kratkom 12-dnevnom predizbornom kampanjom dominirale su ekonomske teme i globalna kriza zbog Sjeverne Koreje, koja je zaprijetila da će "potopiti" Japan u more i ušla u verbalni rat s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Abe od početka te krize zauzima čvrst stav ističući da Japan neće pokleknuti pred sve ratobornijim režimom u Pjongjangu.

Ubjedljiva pobjeda na danas održanim prijevremenim izborima će vjerovatno još više učvrstiti Abeovu riješenost da izađe na kraj sa sjevernokorejskom nuklearnom pretnjom, jer ključni regionalni savezni SAD nastoji da izvrši maksimalan pritisak na Pjongjang koji je u roku od mjesec dana iznad Japana ispalio dvije rakete.

Ipak, mnogi glasači smatraju da je oživljavanje nekada moćne japanske ekonomije glavni prioritet, s obzirom na to da Abeova politika privrednog rasta nije ostavila utisak na široku javnost, pri čemu se mnogi žale da ni penzije ni plate nisu ništa bolje.

Iako su milioni glasača podržali Abea na izborima, on uživa tek mlaku podršku, a ankete pokazuju da je njegova odluka da raspiše vanredne izbore godinu dana prije regularnih bila nepopularna, zaključuje francuska agencija.

Abe je raspustio donji dom parlamenta 28. septembra, da bi potom vlada odobrila održavanje vanrednih izbora.

Izbori se održavaju nakon što je vladu tokom ljeta potreslo više skandala i u trenutku zaoštrenih odnosa u regionu zbog sjevernokorejskih nuklearnih proba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije