Svijet

Jedan dan pape Franje

Jedan dan pape Franje
Jedan dan pape Franje

ZAGREB - Papa Franjo, Argentinac rođen kao Horhe Mario Borgoljo, od dolaska na tu poziciju, s proljeća prošle godine, svojom svakodnevnicom je uticao na značajne promjene Svete Stolice - ne stanuje u Apostolskoj palati, rano ustaje i priča s kim poželi.

Papa Franjo je odbio da živi u papskoj rezidenciji, velelepnom zdanju na Trgu Svetog Petra. Stanuje i radi u apartmanu 201 Doma svete Marte, u sjevernom dijelu Vatikana i ranoranilac je. Budi se svakog jutra u 4.45 i za to mu nije potreban budilnik, piše zagrebački Jutarnji list.

Apostolsku palatu posjećuje jednom sedmično, da bi izmolio Angelus, nedjeljom u podne, a sve ostalo vrijeme posljednji sprat tog zdanja je prazan, dok predzadnji služi u protokolarne svrhe. Na prvom spratu je još bivši državni sekretar, kardinal Bertone, dok čeka da mu se renovira novi stan, veći, ljepši i stariji.

Centar života Katoličke crkve i Vatikana od dolaska pape Franje preselio se na jug, na granicu, u Dom sv. Marte, ne nad Berninijevim kolonadama, nego nad anonimnom benzinskom pumpom, iza anonimne fasade. Jedino i nad njom dominira Kupola, trag Mikelanđelovog genija.

Poznat kao "radoholižar", ne ide ni u popodnevnu šetnju prekrasnim Vatikanskim vrtovima, nego i to doba koristi za rad. Nema vremena za stvari - ima za ljude, telefonira im, razgovara, a ponekoga, ne samo prijatelje, primi u salonu ispred svoje radne sobe.

U radnoj sobi ukrasa je malo: iza leđa raspeće, lijevo od stola Bogorodica lujanska (zaštitnica Argentine), a s druge ikona sv. Frane i kipić sv. Josipa u ležećem položaju, zaštitnika Blage Smrti.

Dolje, s druge strane Doma teče život, Rimljani i turisti sjede u kafićima, ali papa ne smije među njih, ne toliko zbog bezbjednosti, ispričao je otac Spataru, koliko da ne stvara gužva jer se ne jednom pokazalo da je papa atrakcija.

Papi nedostaje taj izlazak među svijet s obzirom na to da je druželjubiv i spreman na šalu, u šta se, navodi list, dopisnik Jutarnjeg i lično uvjerio.

Poglavar Rimokatoličke crkve se sam vozi liftom, a u restoranu, koji se nalazi u prizemlju, sam uzima hranu.

To, međutim, ne znači da papi može da pristupi bilo ko od onih koji zalaze u Vatikan.

On prvi dio jutra provodi sam, moli i priprema se za jutarnu misu na kojoj nerijetko kaže i ono što nije prethodno napisao, što ga poistovećuje s papom Vojtilom.

Poslije mise povlači se u posljednje redove i moli zajedno sa ostalima, dok se oni prave da to ne primjećuju, a zatim izlazi pred kapelu i pozdravlja sve koji izlaze, jednog po jednog, bez izuzetka.

Oko osam sati, obično s nekim gostom, dok se ostali prave da ga ne gledaju, popije kafu.

Radni dan poglavara svih katolika počinje prelistavanjem štampe koju mu svakog jutra pripremaju njegovi saradnici, a sastoji se od tekstova o tome šta se o njemu piše u svijetu. Potom pregleda i poštu.

Svoju agendu papa vodi sam i sam odlučuje o tome koga će primiti, a koga ne.

Zvanične audijencije su od 11 do 13 sati i prema protokolu održavaju se u papinim službenim prostorijama, u Privatnoj biblioteci, rezervisanim uglavnom za državne i vladine poglavare, ili u nekome od okolnih salona: Klementinskome - ako je gostiju više.

Ali ako papa želi razgovarati s nekim van protokola - i s prijateljima, i s ljudima koji ga lično zanimaju i koje smatra kvalitetnom vezom s javnošću (pa i s nekim novinarima), bira svoj mali salon u Domu svete Marte, gdje se očito više osjeća kao "kod kuće".

Uobičajeno, papa ruča u 13.30, baš kao i obični Rimljani, ali opet u restoranu Doma sv. Marte.

Nikada ne jede sam. Potom odmara, o onda nazad na posao, ne kasnije od 15.30. Razgovara s biskupima ili s nuncijima, priprema neku homiliju ili drugi istup. Tek uveče stigne da pogleda neku knjigu ili baci pogled na dnevnik. Liježe oko 22 sata.

Nastoji da ostane "otac Horhe", kada god je i koliko je to moguće. Još se tako predstavlja kad telefonira u Argentinu, posebno nedjeljom, kada zove zatvorenike u zatvorima, koje je obilazio pastoralno i sa kojima je još u kontaktu.

Odluka pape da ne stanuje u Apostolskoj palati poremetila je život onih koje put nanosi u Dom sv. Marte, nimalo luksuzan hostel. Iako se svi prave da papa nije pored njih, više nikom ne pada na pamet da siđe na doručak u majici i kratkim hlačama, kao što je to nekada bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije