Svijet

Jedan od najnaprednijih američkih razarača stigao u Japan

Jedan od najnaprednijih američkih razarača stigao u Japan
Foto: N.N. | Jedan od najnaprednijih američkih razarača stigao u Japan

JOKOSUKA - Američki razarač USS Milius, stigao je danas u mornaričku bazu Jokosuka u Japanu, tri nedjelje uoči planiranog sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džon Una.

Riječ je o jednom od najnaprednijih razarača navođenih raketa u američkoj mornarici, piše Rojters.

Razmještanje ovog razarača u japansku bazu gdje SAD već imaju 12 brodova, odlagalo se skoro godinu dana zbog njegove modernizacije kojom mu je povećana sposobnost otkrivanja i gađanja raketa.

Naoružan raketama koje mogu da obore bojeve glave u kosmosu, Milus će biti dio mornaričkih snaga koje bi mogle da budu prva američka linija odbrane od eventualnih balističkih raketa dugog dometa Sjeverne Koreje.

Ovaj razarač bi, prema bezbjednosnom sporazumu Tokija i Vašingtona, takođe trebalo da brani Japan od napada.

"Ono što Milus ima sada je najnovija i najveća nadogradnja borbenog sistema", rekla je kapetan broda komandant Dženifer Pontijus.

Prema njenim riječima, razarač ima povećane kapacitete na više polja kao što su odbrana od balističkih raketa, elektronskog i podvodnog i vazdušnog sukoba.

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje otkazala razgovore sa Južnom Korejom u znak protesta zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi i upozorila da razmatra mogućnost otkazivanja susreta Trampa i Kima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije