Svijet

Jemen: Predsjedničke snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Adenu

Jemen: Predsjedničke snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Adenu
Jemen: Predsjedničke snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Adenu

ADEN - Vojska odana predsjedniku Jemena Abdu Rabu Mansuru Hadiju ostvarila je kontrolu nad aerodromom u južnom gradu Adenu, javljaju zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Uz pomoć arapskih trupa militanti odani predsjedniku ostvarili su potpunu kontrolu nad Međunarodnim aerodromom Aden, nakon snažnih sukoba sa šiitskom militantnom grupom Husi koja je počela rano jučer", potvrdio je portparol pro-hadijevih snaga Ali al-Ahmadi za AA.

Ranije danas lokalni izvori izjavili su za AA da su se arapske vojne snage pridružile pro-hadijevim snagama u borbi protiv Husa i da pokušavaju doći do aerodroma u Adenu.

Također su izjavili da je oko 30 pripadnika koalicije u ofanzivi na Jemen koju predvodi Saudijska Arabiija uspjelo doći do obale u oblasti Al-Buraigeh u Adenu.

Arapske snage koje su se pridružile predsjedničkim prve su kopnene snage koje djeluju u okviru vojne kampanje na pozicije Husa u zemlji. Od kraja marta kada je ofanziva počela, Saudijskoj Arabiji pridružile su se Sjedinjene Američke Države i brojni saveznici iz regiona i svijeta.

Kampanja je započela kada je Hadi napustio zemlju i otišavši u Saudijsku Arabiju zatražio da se jemenski narod spasi od šiitske vojske. Zemlje iz regiona okrivljuju Iran za upad militantne grupe u Jemen, dok Husi ofanzivu nazovaju "saudijsko-američkom agresijom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije