Svijet

Jezidske izbjeglice nakon 17 dana pješačenja kroz planine stigle u Tursku

Jezidske izbjeglice nakon 17 dana pješačenja kroz planine stigle u Tursku
Jezidske izbjeglice nakon 17 dana pješačenja kroz planine stigle u Tursku

ŠIRNAK - Više stotina iračkih jezida koji bježe od napada militanata Islamske države Irak i Levent (IDIL) nakon 17 dana teškog putovanja, punog iskušenja i patnje, stigli su u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Jezidske porodice nakon bijega od sigurne smrti svakodnevno se suočavaju sa neuslovnim životom, i u strahu su da bi visoke temperature i nehigijenski uslovi života mogli doprinjeti pojavi zaraznih bolesti.

Jezidske izbjeglice su napustile svoje domove i prvenstveno došle do planine Sinjar, nakon toga u irački grad Zaho. Neke od izbjeglica nisu uspjele preći granični prijelaz Habur jer nisu imale pasoše. Zbog toga su bile primorane prelaziti do Turske planinskim putevima.

Žene sa djecom u naručju, osobe sa povrijeđenim i starim osobama na leđima prizor je koji se vidio u pograničnom selu gdje su izbjeglice ušle u Tursku.

Među 600 jezidskih izbjeglica, koje su stigle u Tursku, najviše je žena i djece. Izbjeglice su na sigurno područje stigle u jako lošem stanju, iscrpljene nakon teškog putovanja planinskim putevima.

Jezidske izbjeglice su prihvatili stanovnici sela Ortasu, pružili im hranu, vodu, lijekove te su napravili i šatore u svojim dvorištima.

Irhan Hirto (60) kazao je da su proživjeli patnju zbog napada militanata IDIL-a.

"Mnogo smo patili. Vidjeli smo i djecu koja su umrla od žeđi. U selu Koco su pobili sve. 17 dana smo na putu. Danima smo hodali", ispričao je Hirto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije