Svijet

Jildirim poručio Savjetu Evrope da "gleda svoja posla"

Jildirim poručio Savjetu Evrope da "gleda svoja posla"
Foto: Anadolija | Jildirim poručio Savjetu Evrope da "gleda svoja posla"

ANKARA - Premijer Turske Binali Jildirim je na prijedlog da budu odgođeni prijevremeni izbori u Turskoj izjavio da bi Savjet Evrope trebalo "gledati svoja posla".

"Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PACE) bi trebala gledati svoja posla. Turska je ta koja će održati izbore, ne oni", rekao je Jildirim u obraćanju na konferenciji za medije u Madridu gdje se nalazi u posjeti.

Podsjetimo, Nadzorna komisija PACE-a je pozvala Tursku da odgodi prijevremene izbore zakazane za 24. juni, tvrdeći kako njihovo održavanje nije u skladu sa kriterijima Evropske unije (EU).

"Nemoguće je održati istinske demokratske izbore dok traje vanredno stanje kao i sigurnosne operacije na jugoistoku Turske", naveli su iz Nadzorne komisija PACE-a.

Vanredno stanje u Turskoj, proglašeno 20. jula 2016. godine nakon pokušaja puča terorističke organizacije FETO, te je nekoliko puta produživano.

Jildirim je ranije izjavio kako su izbori, koji će u Turskoj biti održani 24. juna, od velikog značaja u kontekstu ciljeva za 100 godina od osnivanja Republike Turske, te kako će njegova zemlja na ovim izborima potvrditi svoju budućnost i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije