Svijet

Junker: Pobjeda EU, ubijedili smo Ameriku oko Rusije

Junker: Pobjeda EU, ubijedili smo Ameriku oko Rusije
Foto: Arhiva | Junker: Pobjeda EU, ubijedili smo Ameriku oko Rusije

BRISEL - Evropska unija je ubijedila Vašington da odustane od dijela sankcija Rusiji i Kongres se obavezao da će zavesti samo sankcije oko kojih se usaglasi sa Evropom.

U to je uvjeren je i "načelno zadovoljan" predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

To smatra da je moguće i kompanija sastavljena od ruskog Gazproma i evropskih firmi koje grade gasovod Sjeverni tok 2, i iz čijeg je sjedišta u Švajcarskoj stigla poruka da bi američke sankcije koje bi pogodile preduzeća iz EU morale biti preispitane zajednički između Vašingtona i Brisela.

A, poručuje se iz Švajcarske, radovi na Severnom toku 2 se nastavljaju uz učešće nemačkih firmi Vinteršal i EON, francuske kompanije Enži, austrijskog OMV i anglo-holandskog preduzeća Šel.

Agencija Blumberg je u opsežnoj analizi navela da Gazprom "već neko vreme radi i na najgorem zamislivom scenariju", pa je tako već prije više mjeseci u Singapuru nabavila tehnologiju i postrojenja za cijevi gasovoda ispod Baltičkog mora.

A cilj je da se u stvari udvostručenjem moći postojećeg Sjevernog toka 1 dođe do kapaciteta isporuke od 110 milijardi kubnih metara gasa Njemačkoj i Evropi .

Kako je u saopštenju prenijela Evropska komisija, Junker je kazao "da i dalje vjeruje da smo mi saveznici s Amerikom", i predočio da, u suprotnom: "Mi moramo braniti naše ekonomske interese u odnosu na SAD i to smo spremni da učinimo u roku od par dana".

Takav korak će, rekao je on u intervjuu njemačkom radiju ARD, EK preduzeti ako se ispostavi da bi američke sankcije "specifično nanijele štetu kompanijama iz EU koje posluju s Rusijom na sektoru energetike".

EK, isto kao i naročito Njjemačka i Austrija, smatraju da je cilj "eksteritorijalnih i međunarodnom pravu protivnih" američkih sankcija i to da se zaustavljanjem isporuka ruskog gasa Evropi otvori prostor za plasman znatno skupljeg američkog gasa iz uljnih škriljaca na evropsko tržište.

Junker svoje uverenje i "načelno zadovoljstvo" objašnjava i time da je on već ranije, na sastancima Grupe 7 najuticajnijih zemalja u Taormini u Italiji i Grupe 20 svetskih država u Hamburgu, to predočio američkim partnerima i "kao ishod je značajan dio spremanih sankcija Rusiji ostavljen po strani".

EK je navela i da sankcije protiv Moskve, uvedene prije svega zbog krize u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji, moraju biti jednodušno usaglašene od Grupe 7 najuticajnijih zemalja da bi se izdejstvovalo sprovođenje Sporazuma iz Minska za rješenje ukrajinske krize.

Bitna poruka je i da bi neusaglašene naročito najnovije sankcije američkog Kongresa "ugrozile prenos energije i održava sistema gasovoda u Rusiji iz kojih se snabdjeva gasovodna mreža kojom iz Ukrajine dolazi gas" u tu zemlju I Evropu.

Predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Mina Andreeva je takođe istakla da je lobiranje EU izdejstvovalo da američki Kongres ublaži ranije predviđene sankcije.

Portparolka Andreeva je napomenula da će međutim doći do odmazde EU da će EU uzvratiti odmazdom ako bi se ispostavilo da američke kaznene mjere Rusiji ipak pogađaju evropske kompanije.

U analizama i osvrtima medija u EU se podvlači da se izgradnji Sjevernog toka 2 protive najviše Poljska i baltičke zemlje, dok i u američkom Stejt departmentu misle da bi se "time Rusiji smanjila cijena za uplitanje u Ukrajinu i podstakao upliv Moskve na Berlin".

Drugi važan projekat koji bi se mogao naći na udaru američkih sankcija jeste i hiljadu i 62 kilometra dugi Turski tok kojim bi se ispod Crnog mora iz Rusije dopremalo 32 milijarde kubnih metara gasa do Turske, odnosno same granice s Bugarskom i Grčkom.

Time taj gasovod ne bi potpao pod propise EU, na šta je Evropska komisija imala bitne zamjerke kad je zabranila izgradnju gasovoda Južni tok preko Makedonije i Srbije.

Blumberg primjećuje da bi izgradnja Sjevernog toka 2 i Turskog toka Rusiji omogućila da doprema dovoljne količine gasa Evropi i, ako ne sasvim, bar najvećim dijelom izbegne tranzit svog gasa preko Ukrajine.

Moskva je ionako najavila da će obustaviti dotur gasa preko Ukrajine do kraja 2019, a dovršetak gasovoda Sjeverni tok 2 je planiran za 2020. godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije