Svijet

Junker demantovao da je bio pijan

Junker demantovao da je bio pijan
Foto: AP | Junker demantovao da je bio pijan

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je demantovao da je bio pijan u prošlu srijedu prije radne večere priređene za čelnike NATO.

U javnosti su se ponovno javile spekulacije o Junkerovoj sklonosti alkoholu, koje ga prate već niz godina, nakon što su se pojavili snimci snimljene prije radne večere u srijedu naveče na kojoj su okupili čelnici NATO na samitu. Na snimku se vidi Junker kako jedva održava ravnotežu i kako mu pomažu prisutni čelnici da ostane na nogama. Nakon toga pojavila se i fotografija Junkera kako sjedi u invalidskim kolicima.

Portparoli Komisije Junkerovo posrtanje su pripisali išijasu koji mu često ometa normalno kretanje i bolovima u leđima i nozi.

Na pitanje je li tačno objašnjenje njegovih portparola da je riječ o išijasu i da nije bio pod uticajem alkohola, Junker je odgovorio: "Bilo je tačno u prošlu srijedu, tačno je bilo jutros i biće tačno i večeras i sutra ujutro. Zaista me čudi interes koji neki pokazuju za ta marginalna pitanja i tražim malo poštovanja".

Junker se već godina susreće s glasinama da je sklon alkoholu, a to često koriste euroskeptični političari i mediji koji su u više navrata dovodili u pitanje njegovu sposobnost da vodi Komisiju. U tome su prednjačili britanski euroskeptični mediji, naročito 2014. godine kada se vodila kampanja za Evropski parlament i za kandidata za predsjednika Evropske komisije.

Ali, nisu samo britanski mediji o tome pisali. Tako je Der Spiegel 2014. pisao da je u Luksemburgu već godinama Junkerova sklonost alkoholu "javna tajna", citirajući luksemburškog novinara Paskala Štajnwašsa u Letzebuerger Journalu da "zločesti jezici tvrde da Junker u stvari nema problem s alkoholom, nego bez njega".

Francuski dnevnik Liberation tada je pisao, pozivajući se na neimenovanog diplomata, da je Junker jedini koji se usudio pušiti na sastancima u Savjetu EU, da je oko sebe napravio prostor za pušenje i naručivao sok od jabuke s dodatkom alkohola, ali da ga ipak niko nije vidio pijana, možda tek malo usporena, te da mu to nije smetalo da uspješno vodi sastanke evrogrupe koji bi znali trajati do ranih jutarnjih sati.

Junker je za Spiegel rekao da je i zdravstveno spreman za izazove posla predsjednika Evropske komisije i da nema ništa protiv da mediji vodeće kandidate stave pod povećalo.

"Ali želio bih da me se pita o politici, a ne o mojim problemima s alkoholom, kojih nemam", rekao je Junker prije nego što je izabran za predsjednika Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije