Svijet

Junker i službeno predložio Šefčoviča i Bulcovu

BRISEL - Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je i službeno predložio Violetu Bulc iz Slovenije za komesara za saobraćaj, a slovačkog socijaldemokratu Maroša Šefčoviča za zamjenika predsjednika za energetiku.

U promjeni imenovanja u Junkerovom kabinetu došlo je nakon što je evropski parlament odbio kandidatura bivšeg slovanačkog premijera Alenke Bratušek.

Slovenačka vlada Mire Cerara imenovala je Bulcovu umjesto Bratušekove. Junker je sinoć odlučio da Bulcovu uvrsti u kabinet nakon odličnog predstavljanja i nakon što su članice država dale zeleno svetlo.

Međutim, Junker je odlučio da promijeni resor koji će biti dodeljen Bulcovoj.

Imenovanje Šefčoviča, koji je prethodno prošao na saslušanju kao kandidat za komesara za saobraćaj, zadovoljiće zahtjev socijalista koji su ocijenili da su slabo zastupljeni jer su dobili samo dva mjesta zamjenika predsjednika od sedam, koliko i liberali, iako imaju manje poslanika u Evropskom parlamentu.

I Šefčovič i Bulc sada moraju da prođu saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima, što će biti organizovano početkom sljedeće sedmice.

Ako prođu saslušanje, Evropski parlament će glasati o novoj komisije 22. oktobra, što bi značilo da može da preuzme dužnost kako je i predviđeno 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije