Svijet

Junker traži od Grka da ne biraju Sirizu

Junker traži od Grka da ne biraju Sirizu
Junker traži od Grka da ne biraju Sirizu

ATINA - EU se otvoreno umiješala u predizbornu kampanju u Grčkoj u pokušaju da obeshrabri birače da glasaju za trenutno najpopularniju stranku - Siriza, koja se protivi daljim mjerama štednje.

Siriza je protiv stroge štednje koju po diktatu Brisela provodi grčka vlast u zamjenu za kredite i u anketama vodi ispred Nove demokratije grčkog premijera Antonisa Samarasa. 

Ipak, ta prednost se "topi" pod pritiskom briselske administracije - navode grčki mediji. 

Za Sirizu se izjašnjava 28 odsto ispitanika, dok Novu demokratiju podržava 23,1 odsto birača, a njenog partnera, nekada popularni PASOK - pet  odsto. 

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorava Grke da ne biraju "ekstremne snage", rekavši da bi na vlasti radije vidio "poznata lica".

"Ja mislim da Grci, koji imaju težak život, vrlo dobro znaju šta znači `pogrešan rezultat izbora`"  - poručuje Junker.

Vladajuća koalicija odlučila je da predsjedničke izbore održi prije parlamentranih, u namjeri da provođenje mjera potrebnih za dobijanje zadnje tranše kredita, koji Grčkoj odobrava Trojka (EU, MMF i Evropska centralna banka/, ostavi poslije tog glasanja.

Grci predsjednika biraju u parlamentu, a za pobjedu treba 180 glasova. 

Ako vladajuća koalicija ne dobije svog predsjednika ni u finalnom krugu 29. decembra, moraće da raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Aleksis Cipras, predsjednik Sirize, najpopularniji je političar u Grčkoj, ali je Samaras sposobniji za premijera -  smatraju anketirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije